Green Spot

irlandzka whiskey typu single pot still, trzykrotnie destylowana ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Produkowana od początku XIX wieku w Dublinie przez rodzinną firmę Mitchell’s. William Mitchell w 1805 roku otworzył sklep przy Grafton Street, a z czasem zaczął blendować whiskey. Alkohol kupował w destylarni Jameson, a do starzenia używał beczek po sherry oloso i sherry fino, co w tamtych czasach było rzadkością. Whiskey była butelkowana po pięciu latach leżakowania. Początkowo sprzedawana jako Pat Whiskey, potem jako dziesięcioletnia Old Green Seal i wreszcie Green Spot. W latach 30. XX wieku powstała cała kolekcja whiskey Spot, do dzisięcioletniej Grren Spot dołączyły: siedmioletnia Blue Spot, dwunastoletnia Yellow Spot i piętnastoletnia Red Spot. Rodzina Mitchellów nieprzerwanie kupowała destylat od Jamesonów w Dublinie, aż do zamknięcia ich fabryki w 1971 roku. Od końca lat 70. Green Spot Whiskey zestawiana była z alkoholu pochodzącego z Midleton i tak jest do dziś. Marka wciąż pozostaje w rękach spółki Mitchell & Son. Dziś nie jest to whiskey dwunastoletnia, lecz non age statement, w praktyce destylaty mają 7-10 lat, część z beczek po sherry, część po bourbonie. Produkcja jest niewielka, początkowo było to 6 tys. butelek rocznie, obecnie jest ich dwukrotnie więcej. Aromat Green Spot to tropikalne owoce, nasion lnu i menthol, ale w smaku wyraźnie czuć nuty sherry, a także jabłek czy palonego drewna. Edycja Green Spot Château Léoville Barton (46%) została w 2016 roku zwycięzcą World Whisky Award dla irlandzkiej whiskey. Beczki pochodzą z Château Léoville Barton, z siedzibą w Saint Julien w apelacji Bordeaux. Najpierw spoczywała w beczkach po sherry oloroso, potem po bourbonie, a na koniec przez 12-24 miesiące po Bordeaux. Aromat ma słodki – sherry, dużo wina, dużo bardziej wytrawny niż w wersji podstawowej, choć i tu wyczuwalnych jest dużo tropikalnych owoców, banany. Ale i dużo ziół (estragon, rozmaryn), kukurydzy. W ustach bardzo silny wpływ beczki po winie, sporo pleśni, ale i dużo słodyczy – cynamon, miód, toffi. Finisz bardzo długi, przyjemny, dużo w nim ziarna, znika wino, jest przede wszystkim mąka i zboże. W 2012 roku firma Mitchell & Son wznowiła butelkowanie dwunastoletniej whisky Yellow Spot. Są to bardzo limitowane edycje, pochodzące z beczek po: maladze, sherry i bourbonie. W aromacie – bakalie, brzoskwinie, morele, sporo wanilii. W ustach słodko i owocowo – brzoskwinie w syropie, marcepan, rodzynki.

Green Spot Chateau Leoville Barton SONY DSC SONY DSC

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.