Degustacje, Spirits
degustacje, wódka

Gutt w Domu Wódki

Gutt w Domu Wódki

Udostępnij:

19 listopada w Domu Wódki w Warszawie (ul. Wierzbowa 9/11) odbyła się prezentacja trzech smaków wódek Gutt. Gości powitał orzeźwiający koktajl na bazie Gutt Herbal, potem zaś zaproponowano menu: Gutt Pure ze śledziem, Gutt Pepper z wołowiną i boczkiem oraz Gutt Herbal z deserem śliwkowym. Połączenia świetnie dobrane, wódka czysta ma zbożowy smak, jest wyrazista, świetnie pasuje do najbardziej tradycyjnej polskiej przystawki. Pieprzówka pasuje i do wołowiny, i do boczku, ale też byłaby dobra do kaczki, żeberek czy golonki, że o słoninie nie wspomnę. Ziołówka to idealny digestif, choć dobrze pasuje również do dziczyzny. W przypadku śliwek podanych na słodko można było jednak ją docenić poprzez kontrast.


– Wszystko zaczęło się przypadkiem, będąc z przyjacielem na nartach w Austrii zostaliśmy zaproszeni na kolację. Okazało się, że gospodarz zbiera alkohole świata. Było to niezwykłym doświadczeniem, myszkować w jego piwnicach. Do kolacji podał pieprzówkę. Była to zwykła polska wódka, ale do każdego kieliszka dodawał kilka kropli eliksiru pieprzowego. To mnie zainspirowało do zainteresowania się pieprzem. A wkrótce okazało się, że są także receptury pieprzówek w mojej rodzinie. Tak to się zaczęło. Zrobiłem pierwszą nalewkę, którą szczęśliwym trafem kupił wówczas ode mnie Polmos Lublin do swojej marki Nalewki i Inne. Robiona była w Lublinie w latach 2004-2009. Potem Lublin odsprzedał markę Nalewki i Inne, a ja zdecydowałem się samemu produkować wódki – opowiadał Michał Gutt. – Aby zaistnieć na rynku, potrzebowałem jednak czegoś więcej niż tylko pieprzówka. Powstały zatem dwie kolejne – czysta wódka z polskich zbóż, a także ziołowa, będąca zmodyfikowaną recepturą rodzinną.
Od 20 listopada wódka Gutt dostępna jest w delikatesach Alma, a od grudnia na lotniskach w sklepach sieci Baltona.

W „Aqua Vitae” nr 5/2015 można przeczytać wywiad z Michałem Guttem, w którym zdradza tajniki receptur i produkcji swoich wódek.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.