niemiecka gorzelnia i fabryka likierów powstała w 1861 roku, założona przez Maxa Landauera w Heilbronn. W 1866 roku dołączył do biznesu Leopold Macholl i działała jako Landauer & Macholl. Zatrudniała 15 osób. W 1876 roku powstała filia rozwijającego się zakładu. Jako jedna z pierwszych firm na niemieckim rynku alkoholowym zaczęli rejestrować marki, m.in. sławę zdobyła ich wiśniówka. Miasteczko Heilbronn do lat 30. XX wieku było zamieszkane głównie przez Żydów. Miasto zostało zniszczone przez nazistów podczas Nocy Kryształowej, destylarnia została zamknięta, a jej żydowscy właściciele byli ścigani przez NSDAP. Majątek destylarni przejął George L. Schürger, od 1940 roku działała jako Schürger & Co. W czasie II wojny światowej fabryka została w znacznym stopniu zniszczona. Rodzina Landauer, która ocalała z zagłady, zdołała po wojnie odzyskać majątek. W latach 50. przebudowano i zmodernizowano gorzelnię. Do 1975 roku zakładem kierował Fritz Landauer. Później produkcję, markę i receptury przejęła firma Hammer z Berlina. Zmieniono nazwę, w dobrych czasach zatrudniano do 200 pracowników. Z czasem jednak sprzedaż zaczęła spadać i ostatecznie w 1981 roku zamknięto zakład. Produkowano tu m.in. brandy Hammer Weinbrand, a także likiery owocowe.
Stare plakaty
Założyciele firmy
A to likier, który piłem