popularna, lekka blendowana whisky, stworzona przez panów Beaumonta Hankeya i Hugh Bannistera, którzy w 1757 roku otworzyli w Londynie sklep z winami, a następnie poszerzyli asortyment o whisky, w tym o własną mieszankę. Blend z czasem zyskał dużą estymę, był nawet podawany na dworze króla Jerzego V i księcia Williama IV, a także – w późniejszym okresie – była ulubioną whisky Winstona Churchilla. W 1922 roku recepturę i markę przejęła firma Saccone & Speed. Pod koniec lat 30. XX wieku podbiła rynek USA jako Hankey Bird. Od 1988 roku marka należy do Inver House i obecnie trzon blendu stanowią whisky słodowe należące do tej grupy: Old Pulteney, Balblair, Knockdhu, Speyburn i Balmenach (w 2006 roku Inver House został przejety przez tajską firmę ThaiBev, obecnie w Szkocji firma działa jako InterBev). Wersja podstawowa Hankey Bannister starzona jest przez trzy lata w beczkach po bourbonie, ma wyraźnie waniliowy aromat, do tego dochodzą maślane ciasteczka, butterscotch, ale i zioła. W ustach słodka, nieco cytrusowa, bardziej słodowa niż wiele blendów w tym przedziale cenowym. Whisky Hankey Bannister 12YO ma bardzo delikatny aromat, w którym poza ziarnem uwydatniają się butterscotch, karmel. W ustach konsekwentnie – słodko, choć pojawia się nuta drewna, toffi, pistacje. Jest także specjalna edycja Heritage Blend, która ma odtwarzać dawny smak blendu z lat 20. XX wieku – z nuta dymu, cytrusów i jabłek, a także luksusowe edycje Hankey Bannister 21YO z beczek po sherry i bourbonie, 25YO z amerykańskiego dębu oraz 40YO, która leżakowała w beczkach po sherry, w tej mieszance są m.in. destylaty z 1970 roku z beczki po sherry typu Hogshead oraz z 1967 z typowej beczki po sherry cask. Butelkowana bez dodania wody, z mocą 44,3% i nie filtrowana na zimno. Wypuszczono jej zaledwie 1480 sztuk – w ekskluzywnych karafkach. Kosztuje ok. 800 funtów. Przez pewien czas była też dostępna wersja złożona wyłącznie ze słodowych whisky – Hankey Bannister Pure Malt. Master blenderem whisky Hankey Bannister jest Stuart Harvey.