Hendrick’s Gin

bardzo popularny i wysokiej klasy szkocki gin, w ustach słodki, kminkowy, delikatny, ziołowy. Marka należy do firmy William Grant & Sons i nie jest to ich jedyny gin. Hendrick’s wystartował w 1999 roku, a popularność zdobył nie tylko dzięki swojej wonności, ale zapewne w dużym stopniu dzięki ciężkiej butelce z ciemnego szkła, przypominającej stare naczynia aptekarskie. Do jego zestawienia używa się m.in.: jagód jałowca, płatków róży czy ogórka – tak oryginalne zestawienie również decyduje o jego niepowtarzalnym smaku. Destylowany w bardzo starych aparatach – okresowym z 1948 roku, znanym jako Carter-Head Still oraz alembiku kotłowym z 1860 roku, który pierwotnie był wykorzystywany w firmie Bennett, Sons & Shears. Połączenie spirytusów z dwóch zupełnie innych maszyn, obu o niewielkiej pojemności, również wpływa na charakter trunku. W obydwu przypadkach niezależnie odbywa się maceracja i redestylacja ziół, korzeni, owoców i kwiatów, są to: jałowiec, krwawnik, kwiat bzu, dzięgiel (korzeń), kminek, skórka pomarańczy, kolendra, rumianek, pieprz kubeba, korzeń irysu i cytryna. Uzyskany w obu aparatach aromatyczny alkohol jest ze sobą mieszany, zaś esencja ogórka i płatki róż są dodawane już po końcowej destylacji. Na stronie internetowej www.hendricksgin.com/a-gin-made-oddly przedstawiono w formie ryciny jak cały proces destylacji i dodawania składników się odbywa. Hendrick’s Gin butelkowany jest z mocą 41,4%.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.