Hendrick’s rozszerzył spektrum smaków, wprowadzając na rynek nowy eksperymentalny gin znany jako Orbium. Gin w wydaniu Hendrick’s jest zakropiony ekstraktami z chininy, piołunu i kwiatu niebieskiego lotosu. Orbium to smak skomponowany przez Lesley Gracie. Lesley użyła takich botaników jak m.in.: rumianek, jałowiec, korzeń irysa, nasiona kolendry czy kminku.
Gin zawiera te same destylaty co Hendrick’s oraz smaki tradycyjnie kojarzone z klasycznym ginem, czyli chinina, znana w toniku (G&T), i piołun kojarzony z wermutem, tworzą wytrawny mariaż. Dodatek niebieskiego kwiatu lotosu znakomicie równoważy smaki, a wszystkie trzy aromaty łączą się, tworząc gin o zaskakującej jasności i niezwykle długim finiszu.
Orbium wywodzi się od „orb” – „kula” i łacińskiego „orbis”, oznaczającego koło. Nazwa ta jest zainspirowana słowami samej twórczyni smaku. Lesley, opisując styl Hendrick’s, określa go jako okrągły i kulisty. Słowo (a nawet jego brzmienie) nawiązuje do kuli ziemskiej, do orbity, do rewolucji. Orbium pięknie prezentuje się w tej samej kultowej butelce w aptekarskim stylu, która stała się symbolem marki. Od pozostałych butelek różni się wspaniałym granatowym kolorem, inspirowanym niebieskim kwiatem lotosu stanowiącym esencję jego smaku. Na etykiecie dostrzec można „wszystkowidzące oko” w formie nieprzerwanego okręgu, symbolizujące okrągły charakteru ginu.
Orbium jest dostępne wyłącznie na kilku rynkach na całym świecie. Więcej informacji na www.hendricksgin.com/orbium.