Jack Daniel’s to największy producent amerykańskiej whiskey. Destylarnia została założona przez Jacka Daniel’sa w 1866 roku w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee. Była to pierwsza i najstarsza oficjalnie zarejestrowana gorzelnia w Stanach Zjednoczonych.
Obecnie Lynchburg jest mekką miłośników Tennessee Whiskey, co roku działające to muzeum whiskey odwiedza ponad ćwierć miliona turystów, zwiedzanie jest bezpłatne (bez degustacji).
Whiskey Jack Daniel’s filtrowana jest przez ponad trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Proces filtracji trwa dziesięć dni i nadaje destylatowi charakterystyczny łagodny smak. Alkohol jest dwukrotnie destylowany, najpierw w aparacie kolumnowym, potem w alembiku. Receptura Jacka Daniel’sa to 80% kukurydzy, 8% żyta i 12% słodu jęczmiennego.
Firma hoduje własne drożdże do fermentacji zboża, jako jedyna gorzelnia amerykańskiej whiskey ma też własną produkcję beczek. Woda do rozcieńczania destylatu pochodzi z własnego źródła.
Trzon oferty stanowi Jack Daniel’s Old No. 7.
Degustacja whiskey Jack Daniel’s odbędzie się 17 listopada






