Redbreast to obecnie najlepiej sprzedawana single pot still whiskey, marka będąca ikoną tego gatunku.
Jej historia sięga końca XIX wieku, kiedy irlandzka John Jameson & Son dostarczała destylaty do londyńskiego W.A. Gilbey & Co. – dużego importera win i alkoholi. Gilbey’s specjalizowało się w kupowaniu młodego spirytusu z irlandzkich destylarni, a następnie dojrzewaniu go we własnych beczkach po winach wzmacnianych (sherry, porto) w Dublinie.
To w ich magazynach, w starych beczkach po sherry z Hiszpanii, zaczęła dojrzewać whiskey, która z czasem przyjęła nazwę Redbreast.
Nazwa Redbreast została wprowadzona około 1912 roku przez Williama McLoughlina, ówczesnego dyrektora Gilbey’s i zapalonego ornitologa. Zainspirował go rudzik, ptak z charakterystyczną czerwoną piersią.
Redbreast od początku była produkowana w tradycyjnym irlandzkim stylu pure pot still (obecnie zwanym single pot still), czyli z mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, destylowanej w miedzianych alembikach.
Lata 70.–80. XX w. – irlandzka branża whiskey przeżywała kryzys. Produkcja Redbreasta stopniowo malała, a w 1985 roku Gilbey’s przestało ją rozlewać. W 1986 – prawa do marki przejęła Irish Distillers (dziś część Pernod Ricard) i podjęła decyzję o jej reaktywacji. Rok 1991 to powrót Redbreasta na rynek w postaci Redbreast 12 Year Old, butelkowanego w destylarni Midleton w hrabstwie Cork.
Degustacja Redbreast 18 sierpnia: https://spirits.com.pl/produkt/wieczor-z-redbreast-z-wysylka/