Historia, Spirits
historia, rum

Historia rodziny Fernandes

Historia rodziny Fernandes

Udostępnij:

Rodzina Fernandes obecnie zajmuje się importem win na Trynidadzie, jednak do 1973 roku wieku byli jednymi z największych producentów rumu na wyspie. To oni stworzyli tak znane marki jak VAT 19, White Star, Crystal White czy Black Label. Przybyły z Madery Hiszpan Manuel Fernandes w XIX wieku założył sklep z winami w stolicy Trynidadu, Port of Spain, przy ulicy Henry Street 25. Na początku lat 80. XIX wieku na Trynidad przybył jego syn, Joseph Gregorio Fernandes i to on założył destylarnię, a właściwie początkowo nielegalną manufakturę. Podobno był genialnym blenderem i kiedy w 1932 roku został zniesiony monopol na produkcję rumu na wyspie, Joseph Gregorio dysponował pokaźnym zapasem rumów w różnym wieku, w tym rumem z beczek zalanych w 1919 roku. Ten trzynastoletni trunek okazał się być wielkim hitem, a kiedy zapasy się wyczerpały, Joseph Gregorio wprowadził na rynek mieszankę o bardzo podobnym profilu, którą nazwał VAT 19 (oprócz własnych rumów w kupażu znalazły się odleżakowane rumy od innego producenta z Trynidadu – Caroni).

Mannuel Fernandez

Dzieło rodziny Fernandes kontynuował urodzony w 1903 roku Joseph Bento. Kupił on rafinerię cukru i destylarnię Forres Park, wprowadzając na rynek biały rum o tej nazwie, wciąż na Trynidadzie niezwykle popularny.

Joseph Bento Fernandes

W latach 60. firma Fernandes & Co. Zmieniła nazwę na Fernandes Distillers Ltd. Był to holding, posiadający w tamtym czasie największe na Karaibach zapasy odleżakowanych rumów i 85% rynku na samym Trynidadzie. Inwestowali w nieruchomości, turystykę, w tym w hotele. Joseph Bento Fernandes został w tamtym czasie honorowym konsulem Portugalii. Z czasem poświęcił się filantropii, założył Joseph B. Fernandes Memorial Trust oraz Fernandes Foundation. W 1973 roku sprzedał całe zapasy rumu oraz zakład w Port of Spain swojemu konkurentowi, położonej po sąsiedzku firmie Angostura. Wkrótce zakład został zburzony, a większość sprzętu wraz z zapasami beczek trafiła do fabryki Angostura. Sprzedano także cukrownię i destylarnię Forres Park, część związaną z produkcją alkoholi przejęło St. Vincent Distillers, a rafinerię cukru Caroni, natomiast sama markę rumu – Angostura. Joseph Bento zmarł w 1992 roku. Obecnie rodzina na niewielką skalę zajmuje się importem win i alkoholi mocnych (głównie tequila, mezcal, wódka, rum) pod marką Fernandes Fine Wines and Spirits, a także pozostaje właścicielem licznych aktywów na Karaibach w różnych sektorach gospodarki, turystyki, gastronomii i rozrywki.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
wódka

Czysta szkocka wódka o mocy 40% z BrevDog Distilling robiona z mieszanki pszenicy i jęczmienia. […]

Alkohole dnia
chacha

Produkcji firmy Georgian Kalata, destylacja 2025. Aromat intensywny, słodko-kwaśny z nutą lakieru, kwaśne jabłka, fermentujący […]

Alkohole dnia
palinka

Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]

Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska

Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Degustacje
degustacje

Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]

Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.