Konkurs skierowany jest do osób dopiero rozpoczynających karierę w gastronomii, zwłaszcza kelnerów czy barmanów. Uczestnicy nie mogą mieć mniej niż 21, ale i nie więcej niż 28 lat. Wskazane jest, aby posiadali około trzyletnie doświadczenie pracy w gastronomii, ale nie muszą być członkami branżowych stowarzyszeń. Tak naprawdę wystarczą motywacja oraz znajomość języka angielskiego.
Proces kwalifikacji do konkursu jest bardzo prosty – wystarczy zarejestrować się poprzez formularz online dostępny pod adresem: https://tiny.pl/38f-311h.
W komisji konkursowej znajdą się: Łukasz Górski – jako sędzia główny (zwycięzca Chaîne des Rôtisseurs International Jeunes Sommeliers 2023) oraz Ewa i Wojciech Starzyccy (edukatorzy winiarscy, sędziowie wielu konkursów winiarskich).
Spośród nadesłanych zgłoszeń komisja wybierze maksymalnie 30 uczestników, którzy otrzymają zaproszenie na krajowy finał, który odbędzie się 16 czerwca 2025 w Hotelu Dwór Sieraków koło Krakowa.
W konkursie będzie trzeba zaprezentować zarówno teoretyczną, jak i praktyczną. Zawody składają się z części pisemnej, obejmującej 60 pytań oraz części praktycznej, podczas której należy wykazać się umiejętnościami serwisowymi oraz rozpoznawaniem win i alkoholi mocnych. Wyniki zostaną ogłoszone tego samego dnia podczas uroczystej kolacji, na którą otrzymają zaproszenie wszyscy uczestnicy.
Najlepszy zawodnik zostanie uhonorowany złotym medalem oraz otrzyma możliwość reprezentowania Polski na międzynarodowych zawodach International Jeunes Sommeliers Competition 2025, które odbędą się we wrześniu 2025 w Genewie.
Polacy w konkursie
Chociaż polska edycja konkursu odbywa się dopiero po raz trzeci, to nasi rodacy odnieśli już dwa znakomite sukcesy. Swoją karierę w zawodzie sommeliera zaczynał od zwycięstwa właśnie w tym konkursie Sławomir Pietras MS. W 2017 roku reprezentował Wielką Brytanię, bowiem o barwach, pod którymi się występuje decyduje miejsce zatrudnienia, a nie obywatelstwo. Ten sukces powtórzył w 2023 roku Łukasz Górski, zostając Mistrzem Świata Młodych Sommelierów na światowym finale w Lublanie. Mistrzem Polski 2024 roku został Michał Flis i to on reprezentował nasz kraj w ubiegłym roku w Lizbonie.
Zdaniem Mistrza Świata 2023 roku – Łukasza Górskiego – nie musimy mieć kompleksów. – Ja sam konkurowałem z osobami z krajów, które są winiarskimi potęgami, jak choćby USA, Niemcy, Wielka Brytania czy Australia. Okazało się, że chłopak z Ptaszkowej, małej miejscowości koło Nowego Sącza, może być od nich lepszy. A proszę sobie wyobrazić, że pierwszy artykuł o winie, tak w pełni świadomie, przeczytałem zaledwie 5 lat temu – mówi Łukasz Górski.
16 czerwca w Sierakowie Łukasz Górski będzie głównym sędzia i osobą sprawującą merytoryczny nadzór nad zawodami.
Paweł Gąsiorek, organizator wydarzenia, uważa, że medal Chaîne des Rôtisseurs w CV otwiera drzwi do najbardziej prestiżowych miejsc pracy na całym świecie. –Celem tej inicjatywy jest zachęcenie i pomoc młodym w rozwoju kariery w zawodzie sommeliera. Dla nich to życiowa szansa, a dla nas nadzieja, że poziom kultury winiarskiej w Polsce będzie rósł – mówi Paweł Gąsiorek.
Głównym organizatorem konkursu, gwarantującym jego prestiż oraz wysoką jakość, jest międzynarodowe stowarzyszenie gastronomiczne Chaîne des Rôtisseurs, założone w 1950 roku w Paryżu. Organizacja zrzesza niemal 21 tysięcy członków w 75 krajach, reprezentując hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni, publicystów, managerów, sommelierów oraz miłośników kultury kulinarnej.
Na zgłoszenia kandydatów organizatorzy czekają do 8 czerwca, do godz. 12.00.