Inny Jack Daniel’s

17 listopada w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się degustacja whiskey Jack Daniel’s. Spotkanie prowadził Adam Frankowski, ambasador Brown-Forman w Polsce. Brown-Forman jest właścicielem m.in. Jack Daniel’s, Woodford Reserve i Old Forrester w USA oraz szkockich destylarni Glendronach, Glenglassaugh i Benriach. Spotkanie było nie tylko okazją do przedstawienia nowości Jack Daniel’s, ale też szerszej dyskusji na temat amerykańskiej whiskey.

Destylarnia Jack Daniel’s mieści się w Lynchburgu, w hrabstwie Moore, stanie Tennessee. Jest to tzw. „suche hrabstwo”, prohibicja została tu wprowadzona już w 1909 roku i nigdy nie została zniesiona. Wymagałoby to zgody mieszkańców w referendum, hrabstwo liczy zaledwie 6500 mieszkańców, ale wcale nie chcą nic zmieniać. Oznacza to, że w Lynchburgu, który jest małą stolicą hrabstwa, nie tylko nie można napić się szklaneczki Jacka Daniel’sa, ale nawet kupić butelki. Ot, amerykańskie paradoksy.
A Jack Daniel’s to przecież największa marka amerykańskiej whiskey i najstarsza zarejestrowana w USA gorzelnia. Jasper Newton „Jack” Daniel rozpoczął produkcję whiskey w Lynchburgu w 1866 roku, od początku stosując metodę filtracji przez węgiel słodkiego drewna klonowego, z czego do dzisiaj znana jest Tennessee whiskey.
Pomimo wielkiej skali produkcji Jack Daniel’s to zaskakująco kraftowa marka. Wszystko robią sami, nie tylko zacierają, fermentują czy destylują, ale też sami wypalają drewno klonowe na węgiel do napełnienia słynnych trzymetrowych filtrów – mówił Adam Frankowski. – Ostatnie lata przyniosły widoczne zmiany w postrzeganiu marki przez jej właściciela. Do najbardziej znanej whiskey Jack Daniel’s Old No 7 oraz jej bardziej łagodnej wersji Gentelman Jack, dołączają coraz to nowe whiskey, jak choćby seria Bonded, edycja dziesięcioletnia, czy single malt. Bardzo mnie cieszą te innowacje, bo od marki z taką tradycją można oczekiwać co jakiś czas czegoś specjalnego.
Do spróbowania były trzy whiskey z serii Bonded, single barrel oraz limitowana edycja dziesięcioletnia. Na końca do spróbowania był debiutujący właśnie w Polsce likier jeżynowy Jack Daniel’s Tennessee Blackberry.

Jack Daniel’s Bonded Tennessee Whiskey (50%)

Edycja wcześniej znana na rynku travel retail, obecnie szeroko dostepna. Mashbill jest taki sam jak Old no 7: 80% kukurydzy, 8% żyta i 12% słodu jęczmiennego. Whiskey leżakowała ponad cztery lata, zabutelkowano ją z wyższą niż typowy Jack mocą – 50%. Aromat toffi, czekolady, pralinek, rodzynek w czekoladzie, daktyli, placka ze śliwkami i suszonych śliwek, ziół, słodkiej kukurydzy. Smak wytrawnej czekolady z rodzynkami i suszonymi włoskimi orzechami, lekko goryczka, gorzkie migdały, śliwki, melon. Finisz dość ostry – czarny pieprz, kardamon, vinegar orzechowe, ale też wanilia i daktyle, rodzynki, śliwki, morele, wanilia, kakao, rozmaryn i… mak.

4.5/5

26,5/26,5/26,5/7,5=87

Jack Daniel’s Bonded Rye (50%)

W zacierze tej whiskey żyto stanowi aż 70%, 18% to kukurydza, 12% słodowany jęczmień. Leżakowana ponad cztery lata. Mocny aromat żyta, słodowanego żyta, kukurydzy, rozmarynu, nuta wanilii, gotowana kukurydza. Smak mocny, wyraźny, zbożowy, lekko pieprzny, kardamon i rozmaryn oraz kukurydziana słodycz, suszone morele, suszony ananas. W finiszu dużo nut czarnego chleba, rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, lekka nuta pieprzu, goryczki, imbir, kalamus, zioła prowansalskie i nuty warzywne, chrzanowe.

4.5/5

28/2828/8,5=92,5

Jack Daniel’s Triple Mash (50%)

Mieszanka trzech różnych whiskey, które osobno dojrzewały. W 6-% jest tu Jack Daniel’s Rye, w 20% klasyczny Jack i w 20% wersja single malt. Ponad cztery lata leżakowania. Edycja zadebiutowała w 2022 roku. Aromat pierników – gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, goździki, wanilia, corn pie, syrop klonowy, czekolada, miód, kawa zbożowa, śliwki, wędzone śliwki, cykoria, rozmaryn. W smaku dużo kukurydzy, ziarna, wanilii, nuta śliwki i figi, dużo rozmarynu, orzech laskowy, karmel, toffi, kokos, czekolada. Finisz słodki – figi, daktyle, suszone morele, rodzynki, ciasto kukurydziane z czekoladą, kakao, miód i kokos, ale też kwaśny tytoń, imbir, kwaśna kukurydza.

4.5/5

26/26,5/27/7,5=87

Jack Daniel’s Single Barrel Select Barrel 23-02046 (45%)

Edycja z wyselekcjonowanych beczek, z wyższych partii magazynów leżakowania, gdzie zmiany temperatur są najbardziej drastyczne i sprzyjają intensywnemu kontaktowi destylatu z drewnem. Zaledwie około 0,5% beczek trafia do tej linii, tylko te, które wyróżniają się w ocenie zespołu degustacyjnego. Partie liczą po ok. 500 butelek, a każda ma indywidualny charakter pojedynczej beczki. Aromat czekolady, czekolady z orzechami laskowymi, popcornu, ziół prowansalskich, lekka nuta octanowa. W smaku włoskie orzechy, czekolada z orzechami i rodzynkami, wiórki kokosowe, kajmak, wanilia. Finisz dość lekki, przyjemny posmak czekoladowego batonika z wiórkami kokosowymi, nutka rozmarynu.

4.5/5

27,5/27,5/26,5/7,5=89

Jack Daniel’s 10YO Batch 04 (48,5%)

Wprowadzona na międzynarodowy rynek w kwietniu 2025. Whisky dojrzewała na średnich piętrach magazynów leżakowania, w średnich temperaturach nieco niższych niż klasyczna Jack Daniel’s Old No 7. Whiskey jest mieszanką: 80% kukurydzy, 12% słodu jęczmiennego i 8% żyta W aromacie wytrawna czekolada, suszona wiśnia, suszona morela, śliwki, gruszki, słodkie dojrzałe jabłka, lekko kokos, kukurydza, corn pie i zioła, rozmaryn, miód. W smaku słodka kukurydza i gorzkie zioła, nuta piołunu, gencjany, kwaskowy rabarbar, jarzębina, głóg, tarnina, gorzkie wiśnie, ściągający i taniczny – kwaśne winogrona, marcepan. W finiszu gorycz ziół i gencjany, tarnina, gorzkie jabłka, kwaśne gruszki, ale też słodycz kukurydzy, włoskie orzechy, wytrawna czekolada, rozmaryn i lekka nuta lakieru. Znakomity Jack.

4.5/5

27,5/27,5/27,5/8=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Jack Daniel’s Tennessee Blackberry (35%)

Likier wytwarzany z whiskey Old No. 7 Tennessee, wzbogaconej świeżym aromatem jeżyny. Aromat jagód leśnych, borówki amerykańskiej, delikatna nuta whiskey. W smaku dużo słodyczy, jagód, suszonych jagód. W finiszu likier owocowy – jagody, tanina, jagody amerykańskiej winorośli vitis labrusca, poziomka, jeżyna. 

2.5/5

22/19/16,5/4,5=62

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.