Irishman Company została założona w 1999 roku przez Bernarda i Rosemary Walsh jako firma specjalizująca się w budowaniu oryginalnych, a jednocześnie innowacyjnych irlandzkich marek alkoholowych. Siedziba firmy mieści się w wiejskiej okolicy, w samym sercu regionu Carlow – będącego głównym obszarem uprawy irlandzkiego jęczmienia.
W ciągu pierwszych 6 lat działalności firma skupiła się na stworzeniu receptury, produkcji i sprzedaży znakomitego, kawowego likieru Hot Irishman. Kolejny likier w ofercie – Irishman Cream został stworzony nie po to aby konkurować z wielkimi i znanymi już na rynku producentami Irish Cream, ale po to by wrócić do podstaw i znaleźć najlepszy, w pełni naturalny przepis produkcji.
W 2006 roku nastąpiło rozszerzenie działalności. Firma podpisała długoterminową umowę z Irish Distillers na dostawy, destylację i magazynowanie whiskey. Rok później pierwsze butelki Irishman Whiskey trafiły na rynek. W 2008 roku pod marką Irishmana pojawiła się pierwsza od ponad 50 lat trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey w wersji cask strength. W 2009 roku firma stworzyła butikową markę –Writers Tears, która zwróciła uwagę miłośników whisky na całym świecie. Kolejne lata to nowe edycje – świetnie przyjęty Writers Tears w wersji cask strength oraz pierwsze 714 butelek 12-letniego Irishmana.
Whiskey Irishman zdobyła wiele nagród na międzynarodowych konkursach w tym została jedną z najwyżej ocenionych irlandzkich whiskey przez Jima Murraya, autora kultowej „Whisky Bible”. To wszystko sprawiło, że w 2013 roku nastąpił rebranding firmy i jeszcze większe ukierunkowanie działalności firmy na produkcję i sprzedaż whiskey.
Marka rośnie w siłę i obecna jest już w ponad 36 krajach na 4 kontynentach. Od czerwca także w Polsce…
Ale to nie koniec, ponieważ w 2016 roku w Carlow planowane jest otwarcie największej niezależnej destylarni w Irlandii – Walsh Whiskey Distillery. Według zapowiedzi nowa gorzelnia ma produkować 3 mln butelek whiskey rocznie. Zakład ma posiadać dwie linie produkcyjne wyposażone w tradycyjne alembiki jak i aparaty kolumnowe do destylacji ciągłej. W destylarni powstawać będą wszystkie 4 rodzaje whiskey: malt, pot still, grain i blended.