Irlandzka whiskey z morwy

Destylarnia Midleton, producent m.in. whiskey Jameson, wypuściła pierwszą irlandzką whiskey, która była fiiszowana w beczkach z drewna morwowego. Irlandzkie przepisy nie precyzują rygorystycznie, że whiskey musi dojrzewać w beczkach dębowych. Jest to whisky typu single pot still, trzykrotnie destylowana. Dziewicze beczki morowe przyjechały do Midleton z zakładu bednarskiego w Budapeszcie, wcześniej deszczółki morwowe były sezonowane w Tokaju. Już w Irlandii beczka została wytostowana do poziomu medium. Beczki były pięćdziesięciolitrowe, proces dodatkowej maturacji trwał ponad rok, a wcześniej whiskey była leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu pierwszego i ponownego napełnienia. Nie podano wieku trunku, moc alkoholu to 46%. Pernod Ricard, właściciel destylarni, zabutelkował eksperyment w serii Method & Madness. W tej samej serii w 2019 roku ukazała się whisky finiszowana w beczkach z drewna wiśni.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.