wspaniały baskijski likier, sprzedawany w dwóch bardzo różniących się smakiem, aromatem i kolorem odmianach: Izarra Horia (żółta, znana też pod francuską nazwą Izarra Jaune) i Izarra Berdea (zielona, Izarra Vert). Ta pierwsza jest maceratem 32 ziół, a na pierwszy plan wysuwa się smak migdałowy, ma 40%, druga jest mieszanką 48 ziół, dominuje smak mięty, moc – 48%. Obydwa są zawiesiste, o głebokim złożonym smaku, dobrze jest podawać je w małych kieliszkach na wysokich nóżkach, dobrze zmrożone, choć niektórzy podają je też z kostkami lodu. Do maceracji wykorzystywane są zoła, ale też korzenie czy orzechy, głównie z regionu Pirenejów. Składniki to m.in.: kardamon, anyżek, śliwki i orzechy, mieta, kolendra, pieprz, owoce jałowca, migdały, a także miód akacjowy. Składniki macerowane są w armaniaku, zestaw dojrzewa przez sześć miesięcy w dębowych beczkach. Receptura likieru Izarra pochodzi prawdopodobnie z 1835 roku, jednak wytwarzana jest na szerszą skalę od 1913 roku. Wprowadził ją na rynek botanik Joseph Grattau. Po baskijsku nazwa oznacza gwiazdę. Traktowana jest jako narodowy trunek we francuskiej części Kraju Basków, produkowana w miejscowości Bayonne we Francji. Od początku lat 80. XX wieku właścicielem marki jest koncern Rémy Cointreau.