Producentem tej brandy jest rumuński winiarz Beciul Domnesc, trunek leżakował czterdzieści lat w beczkach po jego winach o pojemności 450 i 600 l. Winogrona szczepów aligote i fetească regală pochodzą z winnic Odobești i Panciu. Przefermentowany moszcz był dwukrotnie destylowany w małym aparacie opalanym ogniem. Butelkowana w karafce z mocą 40%. Beciul Domnesc butelkuje też stare brandy pod marką Miorita. Czterdziestolatnia Jad ma aromat kawy, czekolady, pralinek, orzechów włoskich, suszonych moreli, suszonych śliwek, powideł śliwkowych, fig, derenia, tytoń owocowy. W ustach wytrawna czekolada, suszone orzechy włoskie, lukrecja, lekka słoność, dużo skóry i zaskakująco soczyste winogrona, kwaskowa mirabelka, dojrzała żółta śliwka. Finisz bardzo długi, cierpki, tytoniowy, gorzka mocna herbata, hibiskus, kwaśne wiśnie, czerwone porzeczki, morwa, winogrona i skóra, dużo skóry, bardzo taniczna brandy i bardzo smaczna.
