Jan Knąber wygrał XXIV Mistrzostwa Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jan Knąber – head sommelier z warszawskiej restauracji Rozbrat 20. Jeden z najmłodszych zawodników tegorocznego konkursu który w ubiegłym roku zdobył tytuł wicemistrza, w finale pokonał Adama Michockiego, prowadzącego własną firmę importującą wina w brytyjskim Leeds oraz Bartosza Nowakowskiego – sommeliera z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Trwająca trzy dni XXIV edycja Mistrzostw Polski Sommelierów zakończyła się 28 czerwca. Do eliminacji przystąpiło 31 zawodników. Zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI) już na pierwszym etapie zawodów sommelierzy mierzyli się z teorią i praktyką. Wśród zadań konkursowych znalazły się degustacja w ciemno i opis wina, analiza doboru wina do potraw, degustacja mocnych alkoholi, a także zadania serwisowe i sprzedażowe. Zawodnicy pisali także test sprawdzający znajomość win, regionów, apelacji, roczników, producentów, kuchni regionalnych, a także historii i geografii.
W półfinale, do którego zakwalifikowało się 10 zawodników, oprócz części teoretycznej i sensorycznej, znalazły się zadania sprawdzające praktyczne umiejętności sprzedażowe i dobór wina do jedzenia. Do drugiego etapu przeszli głównie doświadczeni sommelierzy, wielokrotnie startujący w zawodach: Arkadiusz Kurowski z Wine First w Warszawie, Roman Honcharov z restauracji Szara Gęś w Krakowie, Wojciech Sito z hotelu Monopol we Wrocławiu, Paweł Róg – freelancer z Warszawy, Maciej Selwent z trójmiejskiej Vininova i Krystian Sakas z JNT, ale w półfinale z dobrym wynikiem znalazła też debiutująca na mistrzostwach Paulina Sitarz z krakowskiej Bottiglierii 1881.
Finał z udziałem publiczności rozpoczął się od serwisu: zawodnicy mieli za zadanie m.in. wyserwować dla gości butelkę magnum, przygotować drink, czy zaproponować menu z napojami bezalkoholowymi na zaplanowany bankiet. Podczas serwisu mimo drobnych błędów to właśnie Jan Knąber wykazał się największym opanowaniem i najsprawniej radził sobie z komunikacją z sędziami odgrywającymi na scenie rolę restauracyjnych gości. Sporą trudność sprawiło finalistom zidentyfikowanie win w części sensorycznej, jak polskiego Platinum Brut z winnicy Smolis czy poważnego Châteauneuf-du-Pape i tylko Adam Michocki poprawnie określił cechę wspólną czterech win z odmiany grenache. W ciekawym i podchwytliwym zadaniu na koniec należało poprawić najeżoną błędami kartę win, w których pomylone były apelacje, nazwy regionów, czy typy win. Dzięki wiedzy i doświadczeniu wszyscy trzej zawodnicy wyszli z zadania obronną ręką.
Widzowie oglądający finał w sali Airport Hotel Okęcie i transmisję w internecie docenili umiejętności komunikacyjne Janka Knąbra przyznając mu nagrodę Mistrza Publiczności.  
Poziom sommelierów nieustannie rośnie, dlatego konkurencje były w tym roku bardziej wymagające. Jury z przyjemnością obserwowało, jak sommelierki i sommelierzy świetnie radzą sobie z kolejnymi wyzwaniami w konkursie. Finałowa trójka to absolutny top sommelierów, nie tylko w Polsce, ale też w Europie – prezentujący światowy poziom względem wiedzy i umiejętności. Niech dowodem na to będzie fakt, że wszyscy trzej finaliści wskazali szczep chenin blanc, a dwaj wskazali poprawnie apelację savennières, w opisie wina w ciemno – a to było ekstremalnie trudne!” – powiedział Maciej Sokołowski, przewodniczący jury Mistrzostw.
Wśród sędziów zawodów znaleźli się mistrzowie Polski sommelierów z wcześniejszych lat i czołowi eksperci winiarscy: Wojciech Bońkowski, Paweł Demianiuk, Michał Drozdowski, Jakub Filipek,Aleksandra Harabasz, Tomasz Kolecki, Adam Pawłowski, Piotr Pietras, Adam Tomczak, Kamil Wojtasiak i Tomasz Żak.
Uczestnicy Mistrzostw oprócz samego konkursu brali też udział w seminariach, które poprowadzili partnerzy zawodów: Majątek Drzewce, Winnica Pałac Mała Wieś, Dom Jantoń, Pflaz, Gallo, Fine Wine, Narodowe Centrum Wina Republiki Czeskiej i Les Grands Chais de France. Nagrodą główną dla Mistrza Polski jest wyjazd studyjny do Kalifornii ufundowany przez California Wines.

wina i alkohole wykorzystane w konkursie

ELIMINACJE

degustacja w ciemno
Château Bastor-Lamontagne, Bordeaux, Confidence 2023, Francja
Louis M. Martini, Sonoma County, Cabernet Sauvignon 2020, USA

wino & jedzenie:
Majątek Drzewce, Orange 2023, Polska

degustacja mocnych alkoholi:
Macallan, Scotch Whisky, 12YO Double Cask, Szkocja
Lapanto, Brandy de Jerez, 12 Solera Gran Reserva, Hiszpania
Se Busca, Añejo, Mezcal Artesanal, Meksyk
Star & Key, Indian Ocean Fresh Cane Rum VSOP, Mauritius
Château du Tariquet, Bas-Armagnac, VSOP, Francja

degustacja i sprzedaż:
Château Purcari, Merlot de Purcari 2022, Mołdawia
Domaine de la Baume, Pays d’Oc, Merlot Grand Châtaignier 2024, Francja
Rombauer, Napa Valley, Merlot 2022, USA

degustacja w ciemno:
Terredora, Taurasi, Fatica Contadina 2015, Włochy
Garzón, Maldonado, Tannat Single Vineyard 2023, Urugwaj

wino & jedzenie:
Winnica Pałac Mała Wieś, Rosé 2024, Polska

degustacja słodkich win:
Arnaud de Villeneuve, Rivesaltes, Grande Réserve Ambré 20 Ans d’Âge, Francja
Arini, Marsala Superiore Ambra Dolce, Garibaldi Le Terre, Włochy
Blandy’s, Madeira, Malmsey, Portugalia
Valdespino, Jerez-Xérès-Sherry, Promesa Moscatel, Hiszpania
Weingut Korrell, Nahe, Paradies Riesling Beerenauslese 2019, Niemcy,

serwis wina i piwa:
Gnarly Head, California, Pinot Noir 2022, USA
Browar Cieszyn, Pszeniczne, Polska
Browar Cieszyn, Double IPA, Polska
Browar Cieszyn, Porter Bałtycki, Polska

FINAŁ

serwis:
Produttori del Barbaresco Barbaresco (Magnum) 2016, Włochy
Quinta do Vallado, Vinho do Porto, Tawny 10YO, Portugalia
Van Zellers, Vinho do Porto, Porto Branco, Portugalia
Dom Jantoń, Blanc de Blancs, Polska

Macallan, Scotch Whisky, 12YO Double Cask, Szkocja
Disaronno Originale Amaretto, Włochy

degustacja w ciemno – pełen opis:
Domaine Baumard, Savennières, Clos St Yves 2019, Francja

degustacja w ciemno – wina białe:
Winnica Smolis, Platinum Brut 2017, Polska
Marcel Cabelier, Crémant du Jura, Brut 2018, Francja 
Weingut Leitz, Rheingau, „36” Riesling Sekt 2019, Francja
Cuvage, Alta Langa, Brut 2020, Piemont, Włochy

degustacja w ciemno – wina czerwone:
Château de La Font du Loup, Châteauneuf-du-Pape, Le Puy Rolland 2022, Francja
A Pie de Terra, Méntrida, A Dos Manos 2021, Hiszpania
Gabbas, Cannonau di Sardegna Riserva, Dule 2016, Włochy
Cifras, Rioja, Garnacha Tinta 2021, Hiszpania 

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.