24 stycznia w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyło się spotkanie z nowymi whisky w ofercie M&P. Były whisky mieszane i single malt, z: Kanady, Japonii i Szkocji. Bardzo zróżnicowane cenowo, butelki z nowymi japońskimi Nikka kosztują na półkach po blisko tysiąc złotych i raczej należy je postrzegać w kategoriach inwestycyjnych, kolekcjonerskich czy prezentowych niż do codziennego picia. Degustację prowadził Mariusz Masiak, a każdej whisky towarzyszyła bogata informacja w formie wyświetlanych slajdów.
Signal Hill (40%)
Whisky kanadyjska stworzona w 2014 roku. Zestawiana z kukurydzy i słodowanego jęczmienia, mieszanka destylatów z kolumny i alembiku. Wykorzystano trzy rodzaje beczek: po kanadyjskiej whisky, po bourbonie i nowe beczki z amerykańskiego dębu, leżakowanie 3-5 lat. Woda do zestawiania z nowofundlandzkiego lodowca. Pracował przy niej Michael Booth, jeden z najsłynniejszych kanadyjskich blenderów, wcześniej związany z Hiram Walker. Whisky powstała w Ontario, w dawnym zakładzie Hiram Walker, założonym w 1858 roku.
Aromat bardzo delikatny, nieco septyczny, lekka nuta miodu, lipa, suszone liście, suszone kwiaty. Smak mleczny, karmelowy, nalew na żołędzie, nadal sporo miodu i lipy. Finisz jodowy, septyczny, eteryczny. Do koktajli.
11/12/9/3=35
Nikka Miyagikyo Bourbon Wood Finish (46%)
Rok finiszowania w beczkach 1st fill po bourbonie. W aromacie: banany, jabłka, gruszki, tarnina, zielone winogrona, liczi. Lekki, słodki i przyjemny. W ustach słodowa, oleista, maślana. Finisz nieco pieprzny, gorzki, do tego migdały i wiśnie.
25,5/24,5/24,5/7=81,5
Nikka Yoichi Bourbon Wood Finish (46%)
Rok finiszowania w beczkach 1st fill po bourbonie. W aromacie: banany, pieczone banany, ciasto drożdżowe z galaretką wiśniową, nuta septyczna, śliwki, jabłka. W smaku – kremowość, słodka śmietanka, dalej galaretka wiśniowa, deserowa słodycz. Finisz nieco apteczny, jodowy, lekko przypalone ciasto z owocami, wędzone śliwki.
26,5/27,5/27/8=89
Nikka Miyagikyo Sherry Wood Finish (46%)
Rok finiszowania w beczkach po sherry. Aromat bardzo słodki: wiśnie, śliwki, poziomki, maliny, truskawki. W smaku sporo drożdży, przypalona grzanka. Finisz gorzki – jodyna, głóg, pestki wiśni, siarka i likierowe wino.
25,5/24/24/7=80,5
Nikka Yoichi Sherry Wood Finish (46%)
Rok finiszowania w beczkach po sherry. Aromat słodki, słodkie jabłka, galaretka jabłkowa, gruszki konferencja, suszone morele. Smak zaskakujący – dużo soli, poza tym: rodzynki, suszone: gruszki, jabłka, morele, figi. Finisz nadal słony, ale pojawia się słodka nuta bananowa, daktyle.
27/27,5/27/8=89,5
MacNair’s Lum Reek 12YO (46%)
Whisky blended malt. Marka powstała w 1857 roku, obecnie wskrzeszona przez Billy Walkera w GlenAllachie. Mieszanka destylatów słodowych z Caol Ila i Lagavulin i z GlanAllachie.
Aromat jodowy, morski, lekko dymny i drożdżowy – ciasto drożdżowe oraz miód. W smaku nieco słona, dym narasta, lekko drożdże, wypieczony chleb. Finisz to sadza, siarka.
19,5/20/20/6,5=66