Jarzębiak na winiaku

wysokiej klasy produkt Polmosu Zielona Góra o mocy 40%, niestety wstrzymano jego produkcję. Jak sama nazwa wskazuje, destylat robiony był na nalewie jarzębinowym i owocowej brandy typu konikowego, ale też z udziałem spirytusu zbożowego. Leżakowany w dębowych beczkach, piło się go w temperaturze pokojowej, smakował wykwintniej niż zwykły jarzębiak, przyjemnie rozgrzewał, cierpki, wytrawny, z egzotycznie gorzką nutą pochodzącą zapewne z drewna, w którym trunek leżakował. Dawało się też wyczuć suszone owoce. Jarzębiak na Winiaku to tradycyjna zielonogórska specjalność, wprowadzony do sprzedaży w 1969 roku na 25-lecie PRL (Jarzębiak Jubileuszowy). Ta pierwsza edycja, której butelka zachowała się do dziś w barku mojego dziadka, to prawdziwy rarytas, konkurować może z francuskimi koniakami. Potem zmieniono recepturę i w następnych latach trunek nie był już tak dobry.

 

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.