Wiek destylatów 30-50 lat, moc 40%. Jatone powstaje na Ukrainie, w zakładach Tavria. Historia tego miejsca zaczęła się w 1899 roku, trzech winemakerów ze Szwajcarii i Francji, panowie Jean Jaton, Julius Meyer i Louis Gehler, założyli nad Dnieprem, przy wiosce znanej wówczas jako Osnova, winnice. Były to czasy Imperium Rosyjskiego, ożywionej współpracy z regionem Cognac, skąd zakupiono sprzęt do destylacji i beczki do leżakowania. Ta brandy powstała głównie z winogron szczepów: chardonnay, sauvignon blanc i aligote. Jest to najstarsza brandy jaka została zabutelkowana pod marką Jatone, oferowana wyłącznie do segmentu travel retail.
Zapach bardzo przyjemny, pełen orzechów włoskich, śliwek, skóry, tytoniu, lekko marcepan. W smaku dużo tanin, goryczy, ale i owocowości – śliwki, morele, tytoń, przyprawy korzenne – gałka muszkatołowa, imbir, cynamon. Finisz zdecydowanie wytrawny, tabaczkowy, sporo imbiru, suszone morele, suszone orzechy włoskie, żołędzie, suche liście, gorzka herbata, skóra. Przyjemna, wytrawna propozycja.