The Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), amerykański organ odpowiedzialny m.in. za normowanie rynku alkoholi, wydał ostateczne orzeczenie w sprawie definicji amerykańskiej whisky single malt. Ponad dwa lata temu w tej sprawie wpłynęły dokumenty przygotowane przez branżę i organizację American Single Malt Whiskey Commission.
Kluczowe zapisy definicji są następujące:
a. whisky musi być wytwarzana z fermentowanego zacieru w 100% ze słodowanego jęczmienia wyprodukowanego w USA,
b. musi mieć moc destylacji 80% lub niższą, destylowaną w tej samej gorzelni w USA,
c. whisky musi być leżakowana w dębowych beczkach o maksymalnej pojemności 700 l, leżakowanie musi odbywać się wyłącznie w USA, można używać zarówno nowych, jak i używanych beczek, wypalonych lub niewypalonych,
d. w przypadku oznaczenia Straight American single malt whiskey okres leżakowania musi wynosić co najmniej dwa lata,
e. nie jest dozwolone dodawanie do American Single Malt Whiskey jakichkolwiek innych alkoholi,
f. nie są dozwolone żadne materiały barwiące lub aromatyzujące, z wyjątkiem barwnika karmelowego, który musi być ujawniony na etykiecie.
Przepisy wchodzą w życie 19 stycznia 2025.