Jiu Hai Bu Gan 酒海不干

W wolnym tłumaczeniu nazwa znaczy „Morze trunku, które nigdy nie wysycha”. Marka pochodzi z prowincji Guangdong. Destylat ze słodowanego jęczmienia tybetańskiego, zacieranego i fermentowanego z użyciem wody z Himalajów. Fermentacja z udziałem rodzimych drożdży. Tradycyjna destylacja, a następnie dojrzewanie trunku przez co najmniej 3 lata w terakotowej amforze zwanej Jiu Hai. Produkowane w destylarni Huzhujinquan, która stworzyła w 2019 roku pierwszą tybetańską whisky single malt (Vintage 2006). Trunek jest klarowny, o aromacie fermentacyjnym, nuty lakieru, ale też kwaskowe śliwki i coś słonego, jak solona kiszona limonka. W ustach delikatne, kwaskowo-słodkie, mąka, ciasto z zakalcem, kiszona limonka, drożdże, pieprzność, lekka grzybowość. Destylat mimo dość niskiej mocy 42% rozgrzewa, pozostawia w ustach korzenne uczucie pieprzu i ziela angielskiego, słoność i kiszonkowość, ziemistość, a także egzotyczny posmak jakby glonów wakame. Ta dziwność, umami sprawia, że finisz jest intrygujący i w sumie smaczny.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.