whisky blendowana z ciekawą historią. Marka stworzona w 1978 roku przez DCL (obecnie Diageo) po to by zastąpić Johnnie Walkera na tych rynkach, które zostały wówczas ograniczone przez decyzję Komisji Europejskiej dotyczącą ochrony konkurencji. Właściciel marki Johnnie Walker musiał dokonać wyboru rynków, i zdecydował się wprowadzić na rynek brytyjski whisky John Barr, której butelka i etykiety przypominały czerwonego, czarnego i złotego „Jasia”. Problem w tamtym czasie dotyczył też whisky Dimple. DCL wypuściło markę John Barr jako licencję dla spółki George Cowie & Sons Ltd, która wówczas była związana z destylarnią Mortlach (także DCL). Ostatecznie jednak sprzedaż whisky John Barr rozczarowała, mimo wprowadzania kolejnych edycji. W 1986 roku markę przejęła grupa Invergordon (wraz m.in. ze znakami Claymore i Usher’s). W 1993 roku nowym właścicielem została Whyte & Mackay, a master blender Richard Paterson zmodyfikował receptury whisky John Barr. W 2017 roku pojawiła się nowa wizualizacja marki John Barr, a na butelkach pojawił się grawer z datą „Since 1881”. Data ta nie ma nic wspólnego z marką, podobnie jak umieszczony na butelce „producent”, firma John Barr & Co. z Glasgow. Rok 1881 na grawerze butelki odnosi się do historii Whyte & Mackay, a nie do marki. Whisky nadano nazwę dla upamiętnienia Johna Barra Cumminga, XIX-wiecznego handlarza whisky ze Speyside. Najbardziej znana wersja Black Label składa się z destylatów liczących 12-15 lat, z regionów Speyside, Highland i Islay. Wersja Gold Label początkowo stanowiła głównie single malt whisky z destylarni Mortlach, potem skład mieszanki zmieniono, następnie wycofano ją z oferty, podobnie jak dostępna przez bardzo krótki czas John Barr Blue Label. Obecnie dostępne są Red Label, czyli Finest Blend oraz Black lanel, czyli Reserve Blend, obydwie o mocy 40%. Ta pierwsza ma zapach stajni, cukru, karmelu i wilgotnych liści. Smak słodki, słodowy, ciasteczka maślane, z nutą rodzynek, herbatka rumiankowa. W finiszu ciasto drożdżowe z bakaliami, dużo orzechów. John Barr Reserve Blend początkowo miała 43%. To mieszanka 40 różnych whisky w wieku do 15 lat. Aromat karmelu, nugatu, ale i stajni – wilgotnego siana. W smaku nuty dymne, torfowe, poza tym słód, lekko wiśnie, czekolada. Pełniejsza od wersji czerwonej. Słodki finisz, a w nim głównie toffie. Obecnie w Polsce w ofercie Polmosu Bielsko-Biała.