Jeden z ojców nowoczesnej produkcji whisky pochodził z najstarszego (udokumentowanego) rodu gorzelników w Szkocji. Haigowie pochodzili z Borders, gdzie znani byli już w XIII wieku, jednak pierwszym znanym właścicielem destylarni był żyjący w latach 1600-1664 Robert Haig. W XVIII wieku połączyły się rodziny Haig i Stein (później Robert Stein jako pierwszy w Szkocji uruchomił kolumnę do produkcji whisky w 1828 roku, a więc przed bardziej znanym Irlandczykiem, Aenasem Coffeyem). W XVIII wieku Haigowie mieli dwie destylarnie whisky – w Kennetpans oraz dużo większą, być może największą w tamtych czasach, w Kilbagie. John Haig (1802-1878) miał zatem gdzie pobierać nauki w sztuce destylacji. Był innowatorem, zwolennikiem lżejszej whisky mieszanej. W 1824 roku zbudował w Fife wielką destylarnię whisky zbożowej Cameronbridge, która działa do dzisiaj. Zainstalował w niej system kolumn opracowany przez kuzyna, Roberta Steina. Stworzył markę mieszanej whisky Haig, a jego synowie marki Dimple i Pinch (na rynek USA – odpowiednik Dimple), a także firmę John Haig & Co. Przyczynił się do powstania trustu gorzelniczego Distillers Company Ltd. (DCL), którego kontynuacją dzisiaj jest Diageo. Whisky blendowana Haig wciąż jest produkowana, podobnie jak Dimple, jest też whisky zbożowa Haig Club. Ciekawostka jest, że ciotka Johna Haiga, Margareth, wyszła za mąż za Johna Jamesona, który w 1805 roku założył w Dublinie destylarnię Jameson, instalując w niej m.in. kolumny Roberta Steina, a wuj Robert również przeprowadził się do Dublina i wybudował tam destylarnię Dadderbank.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail