Kalvadest

słowacki calvados, tej nazwy używano dla jabłkowych destylatów w czasach Czechosłowacji, i niektórzy (np. Old Herold) stosują ją do dziś, choć może się to nie podobać Francuzom, którzy mają zastrzeżoną nazwę calvados. Smak jest jednak zupełnie inny niż w Normandii, gdyż używa się innych odmian jabłek (w praktyce takich, jakie akurat są dostępne). Alkohol destylowany jest z przefermentowanego cydru i oferowany w wysokiej mocy – 50-52%. Smak jest szorstki czy wręcz ostry, nie ma w nim ani słodyczy, ani cierpkości, ale wyraźnie czuć pod językiem jabłka. Właściwie takim samym trunkiem, inaczej nazwanym jest Jablkovica.

1 komentarz do “Kalvadest”

  1. Calvados wypalany jest z cydru, natomiast Jabłkowica jest wypalana z przefermentowanej pulpy owocowej (czyli zmielonych i przefermentowanych całych owoców). Tak samo są wyrabiane niemieckie, austriackie apfelbrandy. Daje to zupełnie inny smak i zapach. Bardzo ciekawa strona, pozdrawiam serdecznie

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.