Nazwę whisky zawdzięcza górze Kamet, trzeciego najwyższego szczytu w Himalajach. Destylarnia Kamet powstała w 2012 roku, zainstalowano tu szkockie alembiki – dwa wash still po 25 tys. l i dwa spirit still po 15 tys. l oraz osiem kadzi fermentacyjnych ze stali nierdzewnej, każdy o pojemności 60 tys. l. Mają też własny zakład bednarski. Whisky powstaje z sześciorzędowego jęczmienia uprawianego u podnóża Himalajów i dojrzewa w beczkach po bourbonie, z francuskiego dębu po winie oraz po sherry pedro ximenez i oloroso. Zapach przyjemny, nuty pieczonego chleba, słodkich gruszek, skóry, orzechów, rodzynek, wiśni. W ustach oleista, jest słodycz syropu agawy, jest rześkość eukaliptusa. Dalej: lukrecja, sól, mango, papaja, ananas, mięta, nieco imbiru. Bardzo bogato. W finiszu nadal sól i eukaliptus, skóra, lukrecja, tymianek, karczoch, dzięgiel, śliwki, wędzone śliwki, tytoń, dym. Niebywale intrygująca i ciekawa whisky. Moc – 46%. W Polsce w ofercie Spirit Depot.
Kamet Indian Single Malt
Powiązane artykuły
Czysta szkocka wódka o mocy 40% z BrevDog Distilling robiona z mieszanki pszenicy i jęczmienia. […]
Produkcji firmy Georgian Kalata, destylacja 2025. Aromat intensywny, słodko-kwaśny z nutą lakieru, kwaśne jabłka, fermentujący […]
Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]