(고량주 lub 高粱酒), zwany też  goryangju, to azjatycki destylat z sorgo, zwykle o mocy 38-63%. Przed destylacją sorgo poddawane jest długiemu procesowi fermentacji, a w finalnym smaku wyraźnie czuć smak przefermentowanego (czy nawet spleśniałego) zboża. To smak typowy dla wielu azjatyckich mocnych alkoholi, szukając pozytywnych skojarzeń smakowych można go porównać do dojrzałego sera. Popularny zwłaszcza na Tajwanie – na wyspach Kinmen i Matsu, ale także w Chinach. Najbardziej znana marka to tajwańskie Kinmen Kaoliang (金門高粱酒), z wyspy Kaoling, w wersjach: Tong Kuan (通關) niebieska (58%) i czerwona (38%). Producentem jest firma Cheng Ta Liquor Factory. Znane także poza Tajwanem, wielokrotnie nagradzane, produkowane z najlepszych gatunków sorgo, sprowadzanych z Australii i Tajlandii, krystalicznie czysta woda pochodzi ze źródła Pu-Lee, leżakują przez 3 lata w specjalnych cysternach. O ile wersja 58% jest przesycona aromatem fermentowanego sorgo, to lżejszy trunek jest też łagodniejszy w smaku, słodkawy, z delikatną dymna nutą w tle. Inne znane marki to: Kaoliang Yushan (玉山高粱酒) z gorzelni Taiwan Tobacco and Liquor Corporation. W wersji XO leżakuje w cysternach przez pięć lat przed butelkowaniem. I jeszcze Tunnel 88 kaoliang (八八坑道高粱酒) z gorzelni Matsu Distillery z wyspy Nankan w archipelagu Matsu. Nazwa pochodzi od opuszczonego wojskowego tunelu, który przez gorzelnie został wykorzystany do przechowywania starzonych trunków. Okres starzenia zajmuje tu pięć lat.

Komentarze

Autor: Disorder

Komentarze

  1. Rzeczywiście, czerwona dość specyficznie cuchnie, smakowe doznania – zgadzam się w 100%
    Moc jest zadziwiająca, azjaci jak wiadomo nie mają genu odpowiedzialnego za metabolizm alkehola (ok 10% żółtych braci posiada) a łoją tak siarczystą wódę.
    Rewelacyjne do „koreańskiego grilla” – super uzupełnia się z przwęglonymi potrawami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail