Karloff i Tatranská Likérka

Niedaleko Kežmarok, w wiosce Pradiareň mieści się znana z doskonałych likierów Tatratea (dawniej Tatransky Čaj) firma Karloff oraz Tatranská Likérka, producent szerokiej gamy alkoholi. Wcześniej przez wiele lat w tym miejscu pracowała gorzelnia Karlov Dvor, zamknięta po II wojnie światowej.


Firma nie produkuje spirytusu, nie ma tu fabryki, rektyfikacji czy filtracji wódek. Kupują gotowe spirytusy, głównie z firmy Moravský Lihovar z Czech, jest to spirytus melasowy, który – jak mówi Dávid Chovanec, dyrektor ds. eksportu w Karloff – doskonale odpowiada potrzebom firmy, gdyż ma słodkawy posmak, a wykorzystywany jest do likierów. – Pokutuje przekonanie, że spirytus melasowy jest gorszy jakościowo. To nieprawda, po prostu mniej nadaje się do czystych wódek, a bardziej do zestawiania maceratów – mówi Dávid Chovanec.
Firma Karloff powstała w 2002 roku, od 2003 roku (do 2007 roku jako Tatransky Čaj) produkują swój sztandarowy likier pod marką Tatratea. Założycielem i twórcą receptur jest Ján Semaňák. Miałem okazję zwiedzić zakład i obejrzeć proces nastawiania maceratów, do których wykorzystywane są przede wszystkim herbaty w szerokim wyborze, głównie czarna, ale i zielona czy czerwona. Są to w większości hinduskie herbaty Assam. Macerat ma bardzo intensywny herbaciany smak. Te smaki herbat łączone są z innymi nastawami – ziołowymi, korzennymi, kwiatowymi, a także naturalnymi aromatami dębowymi z wiórków. Wykorzystywane są górskie i lecznicze rośliny. Na podstawową Tatratea 52 składa się 27 ziół i przypraw, a także maceratu z malin, na winiaku i śliwowicy. Ma ona piękny ziołowo-herbaciany aromat, jest rozgrzewająca i przyjemnie słodka. Podobnie inne w tej serii – mocniejsze – Tatratea 62 (z ekstraktami: truskawki, maliny, jeżyny i jagody) i Tatratea 72 (z dodatkowym ekstraktem z drzewa chininowego). W podstawowej serii są też: Tatratea 22 o smaku kokosowym, z dodatkiem białej herbaty, Tatratea 32 z ekstraktami cytryny i limetki oraz Tatratea 42 z ekstraktem brzoskwini i białą herbatą. Są też nowe serie: Tatratea 17 (likier mleczny), Tatratea 27 (z aronią), Tatratea 37 (z hibiskusem), Tatratea 47 (o aromatach kwiatowych), Tatratea 57 (zielona herbata) i Tatratea 67 (biała herbata) oraz gorzkie (bez dodatku cukru) Herbat Tea Digestif 35 i Tea Bitter 35. Maceraty przegryzają się przez 6-8 tygodni, potem są filtrowane, by wreszcie dojrzewać w stalowych cysternach przez kolejnych 6 tygodni.
Serię Tatratea wyróżnia piękne opakowanie o kształcie termosu na herbatę, satynowane szkło, wytłoczone w technologii 2D litery i dominująca litera T (jak Tatry i jak Tea) ułożona z góralskich ornamentów. Wyprodukowanie tej butelki to koszt ok. 1,50 euro.
W ofercie firmy Karloff są też inne alkohole. Brandy KBS zestawiana jest z winiaków sprowadzanych z chorwackiej firmy Badel, produkowane są tu winiaki o smaku gruszkowym i pomarańczowym. Niezwykle ciekawą propozycją jest likier o mocy 33% Tocaine – produkowany z destylatu winnego, win tokajskich, esencji tokajskiej, ekstraktu z rodzynek, soku winogronowego i cukru gronowego. Firma ma też wina z dodatkiem szafranu i aperitif winny oraz słodkie mleczne i kawowe likiery. Inne marki to np. Zipser (pięć rodzajów destylatów zbożowych z dodatkiem maceratów i destylatów owocowych – np.: pigwy, śliwki, gruszki) i Tatranský Rad (tu duży wybór, w tym znakomite mocne likiery Tatranský Vietor i Tatranská Kavá). Karloff ma też w ofercie wódki zbożowe – np. wódkę Continuum.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.