13 lutego Tesco Polska przygotowało ciekawe warsztaty poświęcone winom musującym. Spotkanie w restauracji Biała – Zjedz i Wypij na Saskiej Kępie (ul. Francuska 2) poprowadziła Izabela Kamińska, ekspertka od win. Uczetnicy mogli poznać historię i metody produkcji „bąbli” w różnych regionach winiarskich, sposoby ich łączenia z jedzeniem, kompozycji koktajli.
Powitalnym drinkiem był Kir Royale na bazie cavy brut – rześki, aromatyczny. Potem zaserwowano prosecco, cavę i champagne. Każdemu winu towarzyszyło odpowiednie menu, przygotowane z produktów z linii Finest Tesco m.in.: normandzki ser Neufchatel, Morbier – ser z nutą delikatnego popiołu, hiszpańskie wędliny serrano, chorizo, polędwica dojrzewająca, bresaola – długo dojrzewająca suszona wołowina rodem z Lombardii, Hickory Smoked Nut Selection – mieszanka wędzonych orzechów, Stuffed Halkidiki Olives– greckie oliwki halkidiki nadziewane papryką pimiento, Spanish Roasted Pepper & Paprika Chutney– słodki chutney paprykowo-pomidorowy z octem sherry, Italian Tomato Selection– słodkie i intensywne w smaku, marynowane w oliwie suszone pomidorki cherry, Italian Cherry Peppers – nadziewane kozim serem pieczone papryczki cherry, paluchy chlebowe Grissini z czarnymi oliwkami lub sezamem, Sweet & Tangy Balsamic Dipping Oil – włoska oliwa z oliwek połączona z octem balsamicznym.
Degustowane wina (rekomendacja dystrybutora): Prosecco Brut Tesco Finest – klasyczne, rześkie i zwiewne prosecco, spełniające wszystkie oczekiwania wobec tego flagowego produktu Włoch: niezbyt wysoka kwasowość, aromaty soczystych, dojrzałych w słońcu owoców (porzeczki, agrest, cytrusy), delikatna struktura. Cava Brut Tesco Finest/ Cava Brut selected by Tesco – hiszpański przedstawiciel metody tradycyjnej w świetnej formie. Aromaty kandyzowanej gruszki i waniliowego flanu na francuskim cieście: bardzo kosmopolityczne wino musujące w zupełnie demokratycznej cenie. Idealne solo, ale też świetny kompan właściwie każdego dania. Champagne Premier Cru Brut Tesco – szampan niejedno ma imię i każdy dom szampański ma swój własny, niepowtarzalny styl. Wspólnym mianownikiem jest jednak mocna struktura, która odróżnia go zawsze od prosecco. Mniej nut świeżych owoców, więcej aromatów związanych z leżakowaniem wina na osadzie drożdżowym: nuty chleba, chałki, prażonych migdałów i piękna kwasowość, czyniąca z niego idealnego kandydata do połączenia z wieloma daniami na karnawałowym stole. Sauvignon blanc Marlborough Tesco Finest – klasyczny przykład nowozelandzkiego sauvignon blanc, pozbawionego jednakże, częstego w tych winach, przerysowania. Zaznaczone w punkt aromaty egzotycznych owoców: marakuja i liczi, piękna kwasowość, elegancka struktura. Na zakończenie podano koktajl na bazie prosecco i likieru pomarańczowo-ziołowego Appelle Moi.