Jak co roku destylarnia Kilchoman wypuściła edycję whisky z własnego jęczmienia, słodowaną na własnym klepisku. Piętnasta edycja Kilchoman 100% Islay to whisky dziewięcioletnia z 54 beczek po bourbonie, destylowanych z własnych zbiorów jęczmienia odmian concerto i publican w latach 2014 i 2015. Jęczmień uprawiany na Islay i nieco niższy poziom torfowania tworzą bardziej lepki smak, z wyczuwalnymi nutami cytrusowymi i słodowymi w porównaniu z Machir Bay i Sanaig. Butelkowana z mocą 50% abv, charakteryzuje się również nieco większą intensywnością.
– Od pola jęczmienia do butelki, seria 100% Islay opowiada historię naszej ziemi i naszych ludzi. Jedyny single malt z pojedynczej farmy na Islay. Powstaje z jęczmienia zasianego na naszych polach, słodowanego i destylowanego ręcznie. Dojrzewa w naszych magazynach i butelkuje w destylarni, nigdy nie opuszcza Islay, dopóki nie jest gotowa do podzielenia się – tłumaczy Anthony Wills, założyciel Kilchoman.
Niemal równolegle zadebiutowała inna limitowana edycja, Kilchoman 100% Islay 11YO z beczek po sherry. Whisky została wydestylowana z własnych zbiorów jęczmienia z lat 2011, 2012 i 2013, a potem dojrzewała przez co najmniej 11 lat w beczkach po sherry oloroso.
– Od jakiegoś czasu miałem oko na te beczki, czekając na idealny moment, aby je zabutelkować – powiedział Anthony Wills.
Butelkowana z mocą 50% alkoholu, ta edycja powstała z 16 wyselekcjonowanych beczek po sherry oloroso pierwszego napełnienia, pierwotnie używanych przez José y Miguela Martina z Jerez.
Ta edycja znacząco różni się od 15. edycji 100% Islay, która dojrzewała wyłącznie w beczkach po bourbonie przez dziewięć lat. Beczki po sherry nadają trunkowi wyraźne nuty ciemnych owoców, przypraw i wędzonego mięsa, w przeciwieństwie do lżejszego, cytrusowego profilu, bardziej typowego dla klasycznych edycji 100% Islay.
Jęczmień publican był uprawiany w Kilchoman w latach 2010-2014, osiągając niezmiennie wysokie plony. Destylat publican charakteryzował się czystą równowagą cytrusów i słodu, która od tego czasu dobrze dojrzewała w beczkach po sherry.
– W Kilchoman produkujemy dwa różne gatunki alkoholu. Nasze whisky w 100% z Islay są wytwarzane wyłącznie z jęczmienia uprawianego i słodowanego na farmie w destylarni, podczas gdy Machir Bay, Sanaig i pozostałe produkty z naszej oferty są produkowane z jęczmienia słodowanego komercyjnie. Uprawa jęczmienia na Islay nie jest łatwym zadaniem. Nieustająca pogoda i wszechobecne dzikie zwierzęta wywierają ciągłą presję na plony. Ziarna, które przetrwają, są często mniejsze i charakteryzują się wyższym stosunkiem łuski do mąki, co przyczynia się do bogatszej oleistości i bardziej wyrazistej tekstury whisky. Poza miejscem uprawy i słodowania, istnieje również różnica w zawartości torfu. Nasz 100% jęczmień z Islay jest torfowany do 20 ppm, podczas gdy Machir Bay, Sanaig i inne podstawowe odmiany są torfowane do 50 ppm. Ta lżejsza nuta dymu pozwala uwydatnić subtelny charakter jęczmienia, niuans często przyćmiony przez wyrazisty torfowy wpływ whisky o większej zawartości torfu.
Polskim importerem Kilchoman jest M&P. Kilchoman 100% Islay 9YO 15th Edition jest teraz w cenie specjalnej 415 zł. Kilchoman 100% Islay 11YO ex-sherry jest w drodze do Polski.