7 grudnia salon M&P Strzelecka zorganizował degustację whisky Kilchoman. Do spróbowania były dwa nowe limitowane wypusty, do których podano sherry, by pokazać wpływ wina na proces starzenia się alkoholu, były to Kilchoman Fino Sherry Matured i Kilchoman Machir Bay CS Christmas 2020, który częściowo leżakował w beczkach po sherry oloroso. Prezentowane sherry pochodziły z piwnic Real Tesoro. Marka Marques del Real Tesoro należy, wraz z innymi hiszpańskimi winnicami, do grupy José Estévez. Są dziś jednym z największych producentów wina w Jerez. Historia marki sięga drugiej połowy XVIII wieku, kiedy to generał królewskiej floty Don Joaquin Manuel de Villena otrzymał, z rąk króla hiszpańskiego Carlosa III, tytuł Markiza Real Tesoro (strażnika królewskiego skarbu) i posiadłości ziemskie. Obecne solery pochodzą z końca XIX wieku i zostały postawione przez wnuka de Villena. Do dzisiaj zachowało się też trochę butelek z sherry z XIX wieku.
Kilchoman Fino Sherry Matured (46%)
To whisky z 12 beczek po sherry fino, z Bodega Miguel Martin. Whisky spędziła w nich cały okres maturacji, było to 11 beczek sherry butts pierwszego napełnienia i jedna ponownego napełnienia. Wyszło 10500 butelek o mocy 46%. Słodki, maślany aromat, dużo miodu lipowego, słodkich śliwek, lukru. W smaku lekka, delikatnie wędzona, nuty medyczne, dużo miodu. Finisz to: sól, miód i dym z wędzarni, przy czym im dalej, tym więcej soli i wytrawności, miód z czasem zupełnie w posmaku znika.
26,5/25,5/26/7,5=85,5
Whisky została zestawiona z wytrawną sherry fino o mocy 15%. Aromaty drożdżowe, poza tym: migdały, ciasto drożdżowe, nuta ziołowa. Fino to wytrawne białe wino z winogron palomino, które dojrzewa pod warstwą drożdży tworzących kożuch, tzw. flor. Leżakowane w beczkach z amerykańskiego dębu przy użyciu tradycyjnego systemu solera y criaderas.
Kilchoman Machir Bay CS Christmas 2020 (58,6%)
Beczki po bourbonie (90%) i sherry oloroso (10%), wiek destylatów – ok. 6 lat. Aromat lasu, jałowca, paproci, mchu. Do tego nuty maślane i słodkie. W ustach dużo miodowej słodyczy, poza tym goryczka, chinina i torf, sól. Także jabłka i gruszki. Finisz słodko-medyczny, sporo soli, powraca nuta leśna, jak piniowy syrop.
27/26,5/26,5/7,5=87,5
Whisky towarzyszyła sherry oloroso, wytrawna (do 5 g cukru na litr), o mocy 18%. Aromaty orzechowe (orzechy włoskie), z nutami prażonymi, warzywnymi i balsamicznymi, przypominającymi szlachetne drewno, tytoń i liście. Wyczuwalne są też nuty przywodzące na myśl trufle i skórę. Oloroso to wino z winogron palomino, dojrzewające oksydacyjnie. Fermentacja jest przerywana przez dodanie mocnego alkoholu, a następnie w systemie solera następuje starzenie i utlenianie wina.
Kilchoman STR Cask Matured (50%)
Whisky z 43 beczek po czerwonych winach, które wcześniej zostały wewnątrz oskrobane (shaved), wytostowane (tosted) i ponownie wypalone (re-charred), stąd skrót STR. Wydestylowana w 2012 roku, zabutelkowana w 2019, w liczbie 14500 butelek, z mocą 50%. Mimo tych wszystkich zabiegów z beczką, zachowała ona wciąż dużo aromatów czerwonego wina, czy też czerwonych owoców, zwłaszcza malin, truskawek, wiśni, także śliwek. Oczywiście jest też dużo torfu i soli w aromacie. Smak cierpki, wytrawny, bardzo medyczny, sporo węgla, dużo kwaśnych jabłek, a nawet cytryny. Finisz rozgrzewający, korzenny – gałka muszkatołowa, kardamon, imbir i torf, a także tarta cytrynowa, śliwki, renklody.
27,5/26/26,5/7,5=87,5
Ostatnia whisky próbowana była bez dodatku wina, gdyby podać przy niej kieliszek klasycznego bordeaux, przykryłby słodowy alkohol, choć to właśnie bordeaux intuicyjnie było winem najbliższym aromatom tej wyjątkowej whisky.