Destylowana w maju 2016 roku, leżakowała 5 lat i 3 miesiące w 46 beczkach typu hogsheads po winach madera. Wypuszczono 17 tys. butelek z mocą 50%, poziom natorfienia wynosi ok. 50 ppm. Zapach miodu, słodkich śliwek, słodu, portera, wędzonych owoców, torfu, zielonych oliwek. Smak bardzo cierpki – sok z wiśni, cytryna, dużo torfu. Finisz bardzo torfowy, węglowy, wędzone śliwki, sól, wiśnie.
Alkohole dnia, Spirits
single malt, whisky szkocka
Kilchoman Madeira Cask
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
likier
Kwaskowo-słodki aromat wieloowocowy, w zapachu dużo śliwki, suszonej śliwki i suszonej pigwy oraz jagód leśnych […]
Wydarzenia
prawo, rynek
18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]
Degustacje, TV
wódka
Alkohole dnia
wódka
Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]