Kilchoman z beczek po sauternes

Po długiej przerwie powróciła na rynek limitowana edycja whisy Kilchoman z beczek wyłącznie po winie sauternes. Anthony Wills, założyciel Kilchoman, wybrał połączenie świeżych i ponownie napełnionych beczek typu barrique po sauternes z dwóch różnych lat, z 2017 i 2018 roku, tworząc balans pomiędzy maślaną słodyczą, nutami grillowanego ananasa, kandyzowanego imbiru i roślinnego dymu torfowego. Jest to trzecia edycja Kilchoman Sauternes Cask. Pierwsza z 2016 roku dojrzewała przez pięć lat w świeżych beczkach po winie, druga edycja wydana w 2018 roku była jedynie finiszowana przez pięć miesięcy w beczkach po sauternes. Tym razem whisky dojrzewała w 22% świeżych i 78% beczkach ponownego napełnienia po sauternes, z czego większość była wcześniej używana w wydaniu Sauternes Finish z 2018 roku. Używanie beczek po sauternes do finiszowania jest idealnym ich przygotowaniem do pełnego dojrzewania. Whisky została zabutelkowana w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno i mocą 50%. Poziom fenoli w słodzie użytym do produkcji – 50 ppm. W Polsce whisky jest dostępna w M&P w cenie 399 zł.

Dostępne są też ostatnie butelki edycji single cask z beczek po sauternes, Kilchoman Wedding 2014. To beczka #716, zabutelkowana z mocą 55,7%, jedenaście miesięcy finiszowania w beczce po sauternes, poziom natorfienia słodu 50 ppm, jęczmień odmiany concerto. Selekcja Łukasz Gołębiewski, 22.11.2021. Tylko 241 butelek, ręcznie numerowanych w cenie 469 zł. Ocena na Whiskybase – 86,39/100: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/200619/kilchoman-2014.

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.