jedna najwspanialszych z mieszanek Johnnie Walkera, jedna z najlepszych blendowanych whisky świata. Do kupażu wykorzystywane są malty wyłącznie z gorzelni, które działały w czasach króla Jerzego V, nie rzadko starzone w XIX wiecznych beczkach, w jednym kraju trunek trafia do najwyżej 3-5 sklepów, w Polsce można ją dostać w cenie 2400 zł, za ok. 200 zł można też spróbować jej w kawiarni Loża przy krakowskim Rynku. Smak jest bardzo złożony, zachwycający. Już w nosie czuć potencjał trunku – wyczujemy dym, miód, ale i słodycz keksa czy nawet poziomki. Smak odzwierciedla niemal wszystko, co szkocka whisky ma doza oferowania, brakuje jedynie soli morskiej i smolistości typowej dla torfowej Islay. King George V to doskonała wizytówka regionów Speyside, Higlands i Lowlands, to że jest eklektyczna bynajmniej nie przeszkadza, przeciwnie – daje pełne wyobrażenie o bogactwie szkockiej whisky.