wiśniowica (w krajach niemieckojęzycznych często zwana: kirschwasser) – mocny destylat o przyjemnym aromacie i ostrym smaku charakterystycznym dla owocowych brandy (w przeciwieństwie jednak do likierów mających w nazwie „cherry brandies” destylat jest przezroczysty i nie słodki). Zwyczajowo starzona jest w beczkach z jesionu, ale często także w metalowych lub kamionkowych cylindrach. Popularna zwłaszcza w: Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Francji (eau-de-vie), ale także w krajach anglojęzycznych. Zawartość alkoholu – od 37,5% do 50%. Na butelkę 0,75 litra zużywanych jest ok. 10 kg wiśni, w związku z czym trunek nie jest tani. Znacznie tańsze są tzw. kirsch schnaps, w które robione są jednak z destylatu zbożowego, w którym owoce poddane są maceracji (w skrajnych przypadkach dodawany jest armomat ale to są wyjatkowe świństwa). Bardzo lubię kirsch, właściwie każdy destylowany bezpośrednio z wiśni, polecam np.: Kirsch Assemblage Telser (Liechtenstein), Kirsch Berghof (Szwajcaria), Original Willisauer Kirsch (Szwajcaria), Kirschwasser Schwarzwalder Fuersteneck (Niemcy), Kirschwasser Schladerer (Niemcy).