Kirsch

wiśniowica (w krajach niemieckojęzycznych często zwana: kirschwasser) – mocny destylat o przyjemnym aromacie i ostrym smaku charakterystycznym dla owocowych brandy (w przeciwieństwie jednak do likierów mających w nazwie „cherry brandies” destylat jest przezroczysty i nie słodki). Zwyczajowo starzona jest w beczkach z jesionu, ale często także w metalowych lub kamionkowych cylindrach. Popularna zwłaszcza w: Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Francji (eau-de-vie), ale także w krajach anglojęzycznych. Zawartość alkoholu – od 37,5% do 50%. Na butelkę 0,75 litra zużywanych jest ok. 10 kg wiśni, w związku z czym trunek nie jest tani. Znacznie tańsze są tzw. kirsch schnaps, w które robione są jednak z destylatu zbożowego, w którym owoce poddane są maceracji (w skrajnych przypadkach dodawany jest armomat ale to są wyjatkowe świństwa). Bardzo lubię kirsch, właściwie każdy destylowany bezpośrednio z wiśni, polecam np.: Kirsch Assemblage Telser (Liechtenstein), Kirsch Berghof (Szwajcaria), Original Willisauer Kirsch (Szwajcaria), Kirschwasser Schwarzwalder Fuersteneck (Niemcy), Kirschwasser Schladerer (Niemcy).

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.