Imponująca kolekcja starych rocznikowych brandy Sarajishvili Vontage obejmuje wypusty: 1945, 1955, 1957, 1968, 1973. Różne beczki, różne destylacje, różne winogrona – zupełnie różne brandy, ich wspólnym mianownikiem jest najwyższa jakość. Niestety, cena za butelkę również jest bardzo wysoka – od 3300 zł za rocznik 1973 po 10 tys. zł za 1945. Za wybór beczek odpowiadał master blender w zakładzie Sarajishvili, David Abzianidze, związany z marka od ponad 30 lat. Każda karafka z brandy jest umieszczona w eleganckiej drewnianej skrzynce. Wypuszczono po 1000 numerowanych butelek.
Sarajishvili 1973 (40%)
Winogrona rkatsiteli z Kachetii. Aromat skóry, lasu (mech, igliwie, wilgotna kora), orzechów włoskich, moreli, nektarynek, wanilii, cynamonu, a nawet rumu. Smak w pierwszej chwili cierpki – skóra, tytoń, herbata, po chwili gorzki i ziołowy – głóg, tatarak, herbata. Tatarak też bardzo wyraźny w finiszu, jak również skóra, rodzynki, ale nie słodkie, wysuszone czarne oliwki, lekko sól, orzechy najpierw włoskie, potem laskowe, herbata i na samym końcu słodycz wanilii.
28,5/27,5/28/9=93
Sarajishvili 1968 (40%)
Winogrona Tsitska i Tsolikauri z Imereti. W aromacie: przyprawy korzenne, zioła, orzechy włoskie, politurowane drewno. Imbir i rozmaryn, do tego czekolada i figi, tytoń, heban i cynamon. W smaku: zaskakująco delikatny, drożdżowy i słony, sporo lukrecji, lubczyk, miód akacjowy. Zwłaszcza w finiszu miód się uwidacznia, dochodzą soczyste śliwki, ziarna kakao, orzechy.
28/28,5/28,5/9=94
Sarajishvili 1957 (40%)
Winogrona Tsitska i Tsolikauri z Imereti. Wspaniały aromat – śliwki i morele w occie, kwaśne jabłka, wilgotne drewno, tytoń, herbata. W smaku: taniczny i jednocześnie delikatny, alkohol zupełnie schowany, zielone orzechy włoskie, skóra i herbata, ale też lekkie nuty słodyczy – rodzynki, propolis. Finisz również lekki, choć długi, sporo rodzynek, figi, ciasteczka cynamonowe, odrobina startej skórki cytryny i lukrecja, potem skóra i tytoń. Długi, przyjemny posmak.
29/28,5/29/9,5=96
Sarajishvili 1955 (40%)
Winogrona Chinuri i Goruli Mtsvane z Kartli. Wielce delikatny – czekolada, morele i brzoskwinie, śliwki, gruszki, jabłka, jak w sadzie, bo nawet są eteryczne białe kwiaty drzewek owocowych. W smaku słodko – galaretki wiśniowe, galaretki śliwkowe, czekolada z cynamonem, kremowość. W finiszu suszone wiśnie i rodzynki, skóra i tytoń.
29/28/28,5/9,5=95
Sarajishvili 1945 (40%)
Winogrona rkatsiteli z Kachetii. W aromacie czekolada z orzechami laskowymi i włoskimi. Dalej: wiśnie, gruszki, śliwki. W smaku cierpko i soczyście, kwaśne śliwki, kwaśne jabłka, wiśnie, ale jest i miód dla równowagi. Oczywiście też czekolada, kakao, kremowość. Niesamowite, że tyle lat w beczce nie naznaczyło tej brandy zbyt mocno drewnem, wciąż jest soczysta, finisz to jak wgryzanie się w nektarynkę, do tego pomarańcze. Delikatna cierpkość, mimo wyraźnych tanin, owocowa słodycz, ale wczesnych owoców, bez dużej koncentracji cukru. Niebywała brandy.
29,5/29,5/30/10=99