Młoda duńska firma Ekte Spirits specjalizuje się w wyszukiwaniu ciekawych rumów, które butelkuje w długich seriach. Jedną z nich jest seria rumów single cask, limitowana do ok. 300 butelek każdego rumu. To unikatowe edycje z destylarni z: Panamy, Jamajki, Nikaragui i Gujany. Każda butelka jest starannie opisana, wraz z podaniem nazwy destylarni, daty destylacji, liczby wypuszczonych butelek. Brakuje mi tylko informacji o rodzaju wykorzystanych beczek. Rumy są drogie, ciężki, o wysokiej mocy alkoholu – dla koneserów.
No 1 Panama Single Cask Rum (63,1%)
Wydestylowany w kolumnie w 2004 roku, jedenastoletni rum – w nosie dużo słodyczy owocowej, w ustach dodatkowo cierpkość beczki.
No 2 Jamaica Single Cask Rum (60%)
Wydestylowany w alembiku w 2003 roku, dwunastoletni rum, dość słodki aromat czekolady, ale w ustach jest fabrycznie, finisz oleisty, cukrowy, z nutą sherry.
No 3 Nicaragua Single Cask Rum (68,6%)
Wydestylowany w kolumnie w 2000 roku, piętnastoletni rum, aromat bardzo słodki – cukier, nasączone alkoholem drewno, ciasto drożdżowe. W ustach lekko palący, likierowy, z nutą ziołową (rozmaryn).
No 4 Jamaica Single Cask Rum (60,4%)
Wydestylowany w alembiku w 2000 roku, piętnastoletni rum, aromat industrialny, ciężki, oleisty, charakterystyczny dla rumów z Jamajki. Smak także ciężki – smar, smażone skórki pomarańczy. Moc przygniata ten rum.
No 5 Guyana Single Cask Rum (62,8%)
Wydestylowany w kolumnie w 1998 roku, siedemnastoletni rum. W nosie – owoce lasu, malina, mech. W ustach słodko, wiśnia i czereśnia.
No 6 Guyana Single Cask Rum (57,7%)
Wydestylowany w alembiku w 1992 roku, dwadzieścia trzy lata w beczce. Aromat drzewa sandałowego i przefermentowanej trzciny cukrowej, w ustach cierpko – dębina, finisz pieprzny.