Korenwijn

(także korewijn lub corenwijn) holenderska wódka zbożowa, odpowiednik niemieckiego kornbrand, tyle że tu prawie zawsze z dodatkiem jałowca oraz wedle ścisłych receptur, które nakazują używać do destylacji minimum 51% mountwijn, czyli zbożowego destylatu, co w smaku upodabnia Korenwijn do whisky. Do produkcji mountwijn poza jałowcem używa się: żyta, jęczmienia i kukurydzy, w przypadku Korenwijn dominuje jęczmienny słód). Destylat jest starzony przez co najmniej rok w 700-litrowych dębowych beczkach, a następnie po rozwodnieniu do mocy 38% rozlewany do kamionkowych butelek. Okres starzenia może być dłuższy, często wynosi 4 lub nawet 8 lat, ale bywa i 18 lat. Do najlepszych należą: Bols Corenwijn, Wenneker Korenwijn, Rembrandt Korewijn A.v. Wees, Hooghoudt Korenwijn czy Zuidam Korenwijn. W smaku alkohol jest łagodny, z wyraźną słodyczą słodu (na 1 l destylatu wolno dodawać 20 g cukru), jałowiec jest niemal niewyczuwalny, wprowadza jedynie bardziej rześkie nuty. Alkohol jest klarowny, im starszy tym bardziej oleisty, niektórzy producenci barwią go nieco karmelem.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.