Spadek popytu na wino, zwłaszcza to z najwyższej półki, które trafiało do wine-barów i restauracji, a także konieczność obniżenia cen win przez producentów, mogą skutkować bankructwem wielu winiarzy. Prezes Europejskiej Konfederacji Winiarzy Indywidualnych (CEVI), Thomas Montagne, zwrócił się do instancji europejskich o pomoc w destylacji, magazynowaniu win i zmniejszeniu wydajności produkcji. Pomoc unijna może zapobiec katastrofie, ale jej brak „w momencie dramatycznego spadku sprzedaży i wstrzymania eksportu z powodu izolacji sanitarnej, doprowadzi do natychmiastowego problemu z płynnością, a następnie do spadku równowagi rynkowej, co zaowocuje spadkiem cen” – mówi Thomas Montagne.
Europejscy winiarze utracili też znaczną część eksportu, m.in. do Chin i USA. Odwołano wiele wielkich imprez winiarskich, jak: ProWein w Düsseldorfie, salony w Paryżu i Bordeaux, VinItalia, czy Trade Tasting w USA. W rezultacie sprzedaż renomowanych winnic spadła w marcu w porównaniu rok do roku o 80%.