klasztor Kovilj w pobliżu miasteczka o tej nazwie (Wojwodina, okolice Nowego Sadu) powstał w XIII wieku, jednak w XVIII wieku został gruntownie przebudowany, z oryginału niewiele się zachowało. Wieże i mury nadają mu typowy dla regionu obronny charakter, we wnętrzu jest natomiast piękny ikonostas. Prawdopodobnie ufundował go pierwszy arcybiskup serbski – święty Sawa. Przy klasztorze działa dziś niewielka destylarnia, która produkuje jedne z najlepszych w tym regionie owocowych rakij. Zwłaszcza starzona pigwowica (Kovilj Dunja) jest wyśmienita, a jabłkowica (Kovilj Jabukovaca Arkan) jest zaskakująco delikatna i przewyższa niejeden francuski kalwados. Destylowane są też tu rakije z: moreli, gruszki i śliwek, a także wytwarzany jest likier z orzechów włoskich (Kovilj liker zelenog oraha).
klasztor Kovilj
i klasztorne rakije