W lutym br. firma Kozuba i Synowie rozpoczęła budowę destylarni na Florydzie. Inwestycja ma zostać zakończona już w lipcu. – Pod dachem destylarni będzie znajdował się skład beczek, który pomieści ich około 500, tasting room i sklep firmowy. Na Florydzie obowiązują limity produkcji dla tzw. craft distilleries. W tego typu destylarni można wyprodukować do 420 tys. butelek o pojemności 750 ml o stężeniu alkoholu 90 proof, czyli 45% – opowiada Maciej Kozuba, menadżer ds. marketingu i sprzedaży, członek zarządu spółki Z. Kozuba i Synowie.
Wcześniej, bo w czerwcu, rozlana zostanie pierwsza polska straight rye whisky pod nazwą Mr. Rye. Będzie to trzyletnia whisky butelkowana z mocą 45%.
W trzecim numerze magazynu „Aqua Vitae” zamieścimy rozmowę z Maciejem kozubą, a w niej m.in. o trudnościach małego producenta, okowitach i pierwszej polskiej whisky ze słodowanego żyta.