Krvesaj

likier ziołowo-owocowy o słodko-pikantnym smaku, który dopiero w połowie lat 90. XX wieku zyskał sobie popularność w Czechach. Nazwa nawiązuje do krwi, Krvesaj w barach podawany jest w próbówkach, a jego znakiem jest wampir Dracula. Sam likier nie ma dużej mocy – 24%, ale przez dodanie pikantnych przypraw palii w ustach. Receptura jest tajemnicą producenta, na pewno dodawany jest imbir, zapewne również chili – producent informuje: „sekretny przepis obejmuje siedem rodzajów przypraw pikantnych z Chin”. Słodki smak nadają wiśnie i czereśnie, które dodawane są do Krvesaju. Producentem najbardziej znanego wyrobu o nazwie Ďábelský Krvesaj jest niewielka gorzelnia Jenčík a Dcery.

Krvesaj w Pradze z Olem, 2001 rok – z wiekiem człowiek ładnieje 🙂

1 komentarz do “Krvesaj”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.