Krvesaj

likier ziołowo-owocowy o słodko-pikantnym smaku, który dopiero w połowie lat 90. XX wieku zyskał sobie popularność w Czechach. Nazwa nawiązuje do krwi, Krvesaj w barach podawany jest w próbówkach, a jego znakiem jest wampir Dracula. Sam likier nie ma dużej mocy – 24%, ale przez dodanie pikantnych przypraw palii w ustach. Receptura jest tajemnicą producenta, na pewno dodawany jest imbir, zapewne również chili – producent informuje: „sekretny przepis obejmuje siedem rodzajów przypraw pikantnych z Chin”. Słodki smak nadają wiśnie i czereśnie, które dodawane są do Krvesaju. Producentem najbardziej znanego wyrobu o nazwie Ďábelský Krvesaj jest niewielka gorzelnia Jenčík a Dcery.

Krvesaj w Pradze z Olem, 2001 rok – z wiekiem człowiek ładnieje 🙂

1 komentarz do “Krvesaj”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.