likier ziołowo-owocowy o słodko-pikantnym smaku, który dopiero w połowie lat 90. XX wieku zyskał sobie popularność w Czechach. Nazwa nawiązuje do krwi, Krvesaj w barach podawany jest w próbówkach, a jego znakiem jest wampir Dracula. Sam likier nie ma dużej mocy – 24%, ale przez dodanie pikantnych przypraw palii w ustach. Receptura jest tajemnicą producenta, na pewno dodawany jest imbir, zapewne również chili – producent informuje: „sekretny przepis obejmuje siedem rodzajów przypraw pikantnych z Chin”. Słodki smak nadają wiśnie i czereśnie, które dodawane są do Krvesaju. Producentem najbardziej znanego wyrobu o nazwie Ďábelský Krvesaj jest niewielka gorzelnia Jenčík a Dcery.
Krvesaj w Pradze z Olem, 2001 rok – z wiekiem człowiek ładnieje 🙂
Chyba kiedyś wybiorę się do Czech.. 🙂