Sotol La Higuera jest produkowany w Aldama w stanie Chihuahua przez Maestro Sotolero Gerardo Ruelasa. Rośliny sotolu są pieczone w zewnętrznym piecu stożkowym, a następnie miażdżone ręcznie za pomocą siekier. Włókna są naturalnie fermentowane z dzikimi drożdżami w 1000-litrowych kadziach sosnowych, a następnie podwójnie destylowane w miedzianych alembikach. Butelkowane z mocą 46,8%. W aromacie lekka kawa, palona cykoria, nuty warzywne, czarna porzeczka, wędzona śliwka, miód, toffi. W ustach sotol dość lekki, masa wędzonego górskiego sera jak oscypek, a jeszcze bardziej jak korbacze. I wędzone śliwki, wędzone porzeczki. Finisz tłusty, masa wędzonego tłustego sera, raczej krowiego niż owczego. I czarna porzeczka, żurawina. Bardzo oryginalne. W Polsce w ofercie VEIS.
