Raicilla to meksykański trunek, obecnie ma swoje DOC. Wyraniany z odmian agawy rosnących w Jalisco: agave angustifolia, agave maximiliana, agave inaequidens i agave rhodacantha. Najbardziej cenione są raicilla z agawy maximilliana. Obecnie działają w Meksyku tylko cztery destylarnie, zatrudniające łącznie dziesięć osób. To endemiczna odmiana agawy, której jest zaledwie 75 akrów upraw, ok. 15 tys. roślin. Maximilliana to agawa górska, lubiąca cień, zbierana w porze deszczowej, w październiku, rośnie w górach Jalisco. Do dojrzałości potrzebuje 7-9 lat, jest wysiewana, a nie rozmnaża się przez bulwy, jak większość odmian agawy. Zbierana jest w wieku ok. 11 lat, wtedy jest optymalna koncentracja cukrów. Pień agawy maximilliana jest pieczony w tradycyjnym ceglanym piecu, na ogniu, przez sześć godzin, potem wyciskany jest sok i następuje fermentacja – w otwartych drewnianych beczkach lub zbiornikach, z udziałem dzikich drożdży, trwająca co najmniej tydzień. Podwójnie destylowana w prostych alembikach.
Zapach słodko-kwaśny, octowy, czuć w tle słodkie śliwki, może renklody, ananasa. Smak natomiast jest bardzo mocno wędzony i słodki – wędzone śliwki kalifornijskie, susz wigilijny, miód. Finisz długi, dużo wędzonych śliwek, ale też wiśnie, nieco ziemistości, sporo miodowej słodyczy. Bardzo ciekawe. Moc – 42%. W Polsce w ofercie Vininowa.