La Venenosa Raicilla Costa de Jalisco Rhodacantha

Tequila w 100% z agawy rhodacantha, która w regionie Oaxaca jest znana jako espadin i jest tam powszechnie używana do produkcji mezcalu. Ta agawa rośnie jednak w regionie Jalisco, znanym z tequili. Raicilla to określenie dla trunków z Jalisco, które nie są robione – jak tequila – w minimum 51% z agave weber, ale z innych odmian. Według meksykańskich przepisów może być butelkowana z mocą 35-55%, często jest to destylacja jednokrotna. Za destylację tej raicilla odpowiada Alberto Hernández z Llano Grande w Jalisco. Agawa jest pieczona w ceglanym piecu adobe opalanym drewnem. Jest destylowana dwukrotnie w filipińskim alembiku wykonanym z miedzi i wydrążonego pnia drzewa. W aromacie: wosk, kit pszczeli, intensywnie dym, wędzone liście porzeczki, słoność. W smaku bardzo przyjemnie owocowa – dużo owoców porzeczki, agrest, wędzona śliwka, susz wigilijny i słoność. W finiszu taniczne, cierpkie, tytoniowe, mocne cygaro, dużo dymu, sól, wosk, lekka goryczka, ziemistość, chrzan, galanga, tatarak. Mocny, złożony trunek, znakomicie pokazuje jak wielka jest różnica pomiędzy tequilą, a innymi alkoholami z agawy, nawet jeśli rosną obok siebie. Butelkowana z mocą 45,5%. W Polsce w ofercie firmy Veis.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.