charakterystyczny single malt z Wyspy Islay o wyraźnie dymno-torfowym, aż smolistym smaku. Destylowana od 1816 roku w Lagavulin Distillery w Port Ellen. Nazwa jest anglicyzmem gaelickiego lag a’mhuilin, co znaczy młyn w dolinie. Marka zarządzana jest obecnie przez White Horse Distillers, które należy do koncernu Diageo. Kolekcja maltów obejmuje whisky: 12- (także w wersji Cask Strength o mocy 57,8%), 16-, 21-, 25 i 30-letnie, z których większość dojrzewa w beczkach po sherry oraz specjalne zestawy: Lagavulin 1979 Double Matured Distillers Edition (43%, leżakująca w beczkach po sherry Pedro Ximenez) i Lagavulin 1979 Murray McDavid Mission Range o mocy 46%. Lagavulin wchodzi w skład blendów: White Horse, MacLeod’s i Te Bheag. Gorzelnia jest otwarta dla zwiedzających. Dla niezależnych bottlersów swoje whisky sprzedają jako Laggan Mill. Bardzo przyjemnym połączeniem torfu, wyspiarskiej soli i zbożowej słodyczy ziarna jest Cooper’s Choice Laggan Mill 11 Years Old o mocy 55%.