2 sierpnia w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja whisky z destylarni Laphroaig. Spotkanie prowadził Janusz Trendewicz, ambasador marki w Polsce, przedstawiciel dystrybutora – Stock Polska. Do spróbowania były tylko trzy whisky, ale wśród nich bardzo droga i unikatowa butelka – Laphroaig 25YO Cask Strength 2019 o mocy 48,9%.
– Laphroaig to destylarnia, w której zakochałem się od pierwszego wejrzenia. Mała, kameralna, nad brzegiem głębokiej zatoki – mówił Janusz Trendewicz.
Destylarnia ulokowana jest na Wyspie Islay, niedaleko Port Ellen. Została założona w 1815 roku przez Alexa i Donalda Johnstonów. Znana z bardzo silnie torfowych, dymnych destylatów. Wielokrotnie zmieniała właścicieli, należała m.in. do: Long John International, Allied Domecq, Future Brands, Beam Inc., obecnie Beam Suntory.
Smak bardzo rozpoznawalny i bardzo charakterystyczny dla znanej z torfu wyspy Islay. Większość whisky Laphroaig dojrzewa w beczkach po bourbonie, stosuje się też beczki po sherry oraz tzw. quarter casks – małe beczki, które oddają o 30% więcej tanin dębu niż zwykłe beczki. Poziom natorfienia słodu to 40-50 ppm. Od 1994 roku działa Klub Przyjaciół Laphroaig (Friends of Laphroaig Club), jego członkiem może zostać każdy, kto kupi whisky i wypełni stosowny formularz. Gratyfikacją jest symboliczna dzierżawa stopy kwadratowej ziemi na Islay. Roczna dywidenda to porcja whisky, którą odebrać można podczas wizyty w gorzelni.
Laphroaig Select (40%)
Nietypowa edycja Laphroaig, bo będąca kompozycją aż czterech rodzajów beczek – z białego amerykańskiego dębu, po sherry pedro ximenez i sherry oloroso oraz pierwszego napełnienia po bourbonie. W aromacie wyraźne nuty medyczne, miodowość, propolis, cytryny. W smaku mocno wypieczone, słone ciasto ze śliwkami i z rodzynkami. Finisz jest słony, medyczny, mineralny. Pojawia się też w posmaku nuta pomarańczy.
23/23,5/24/7=77,5
Laphroaig 10YO (43%)
Edycja jest na rynku od lat 50. XX wieku (wcześniej o mocy 40%). Mocno wędzony torfem słód w części z własnej słodowni, beczki po bourbonie, w większości drugiego napełnienia. W aromacie wyraźne nuty medyczne i morskie, słone, roślinne, jodyna, wędzone śliwki, miód, mięta, anyż, lekko jałowiec. Smak korzenny i medyczny, sól, dużo przypraw, wyraźnie gałka muszkatołowa, ale też bakalie – głównie suszona morela, grejpfrut, pomarańcze. W finiszu sól i algi, ale też słód, miód, toffie, czerowne owoce – wiśnie, truskawki, porzeczki, agrest. Lekka, elegancka, miękka whisky.
26/26,5/26,5/8=87
Laphroaig 25YO Cask Strength 2019 (48,9%)
Wykorzystano głównie beczki po bourbonie, niewielka ilość whisky leżakowała w beczkach po sherry oloroso. Zapach jest delikatny, znacznie mniej torfowy niż edycja 10YO. Czuć: truskawki, maliny, morele. Są zioła, jest las, chmiel, może pokrzywy. W ustach bardzo owocowa – jabłka i pieczone jabłka, lekko słodycz, sporo ziołowości. Finisz słodki, elegancki – kwiaty, nektar brzoskwiniowy, morele. Ale po chwili zaczynają być wyraźne typowe dla Laphroaig tony: sól, dużo soli, jodyna, syrop na kaszel. Finisz bardzo długi, przyjemny, whisky, która pozostaje w pamięci.
26,5/28,5/29/9=93