Licor de Granada

regionalny wyrób andaluzyjski. Jest to lekki (18-20%) likier wytwarzany z owoców granatów, które macerowane są z cukrem, często także z dodatkiem wanilii oraz płatków kwiatowych, np. fiołków. Syrop uzyskany z owoców zalewany jest aguardiente – brandy robioną z wytłoków z winogron (odpowiednik grappy). Kolor jasno różowy, w smaku bardzo słodkie, aż mdłe. Można wykorzystywać do drinków zamiast grenadiny czy likieru fiołkowego lub pić samo mocno schłodzone, choć moim zdaniem jest zbyt słodkie. Wytwarzany lokalnie, w małych firmach jak: La Murteña czy Liber. Są także inne likiery z granatów, m.in. produkowane w Hiszpanii, Francji i Meksyku, ale mocniejsze i mniej słodkie.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.