W Gruzji, w winnicach w okolicach wioski Okhureshi, położonej w regionie winiarskim Racha-Lechkhumi, rosną winogrona odmiany usakhelauri. Są to szczepy wyjątkowe – stanowią podstawę niezwykłego, limitowanego wina Marani Usakhelauri.
Ten półsłodki trunek ma intensywnie czerwony, wpadający w granat kolor, a także wyjątkowe walory smakowe i zapachowe.
Gdzieś daleko, w Gruzji…
…grona Usakhaleuri są ręcznie zbierane w momencie, kiedy osiągną dużą dojrzałość. Ręcznie oddziela się także szypułki od jagód oraz tłoczy owoce. Następnie fermentują one na naturalnych drożdżach w dębowych beczkach o pojemności 225 litrów. Po 10 dniach efekt fermentacji poddawany jest stabilizacji w temperaturze 0C oraz butelkowany. Właśnie dzięki tej metodzie powstaje półsłodkie, czerwone wino, które zachwyca zmysły.
Usakhelauri organoleptycznie
Pierwszym z tych zmysłów jest wzrok. W nietypowej butelce o opływowych kształtach, z charakterystyczną, biało-złoto-czerwoną etykietą, znajdziemy trunek o bardzo pociągającej barwie. Uwagę przyciąga granatowe opalizowanie głęboko czerwonej cieczy. Następnie węch – sprawny nos wyczuje nuty korzenne, wiśniowo-malinowe, czereśniowe oraz pestkowe. Ukoronowaniem doznań będzie smak Marani Usakhelauri – czysty, zgrabny, umiarkowanie słodki, z bardzo delikatną kwasowością. Znajdziemy tu rejestry owocowe oraz korzenne. W ten sposób dotrzemy do zaskakującego finału – hibiskusowego, korzennego, tytoniowego i ziemistego. Ta kompozycja będzie idealnie smakować z deserami, w szczególności – z ciastami owocowymi, a także z delikatnymi serami.
Cena: 265 zł
Butelka: 0,75 l