ceniony norweski aquavit, produkowany w Løitenaquavitens Venner. Marka obecna jest na rynku od 1855 roku. Spirytus destylowany jest w kolumnach z ziemniaków, do alkoholu dodaje się m.in. kminku, kopru i skórek pomarańczy. Większość destylatów leżakuje po maceracji w beczkach po sherry, tylko niektóre w beczkach z nowego dębu. W porównaniu do większości norweskich aquavitów, Løiten wyróżnia się bardzo wyraźnym pomarańczowym aromatem i smakiem, a w ustach też czuć wyraźnie beczki po sherry. Czuć też w smaku koper, a przede wszystkim kmin rzymski. Harmonijny, nieco zbyt cytrusowy, ale to jego wyróżnik. Dostępny w kilku wersjach, m.in.: Løiten Linie Braenderis, Løiten *** Aquavit, Løiten Sommer Aquavit, klasyczne Løiten Export czy unikatowe rocznikowe Løiten Single Cask Aquavit.